Hapishaneden 'yengeç tırmanışı' yaparak kaçtı!

ABD

Görüntüler, firarinin ellerini 1,5 metre açıklığı bulunan iki duvara ellerini ve ayaklarını dayayarak, yere paralel tırmanıp çatıya çıktığını gösteriyor. 

Yeni yayınlanan görüntüler, tehlikeli bir katilin Pennsylvania'daki bir hapishaneden kaçmak için 1,5 metrelik bir koridorla ayrılmış iki duvara nasıl "yengeç tırmanışı" yaptığını gösterdi.

34 yaşındaki Danelo Cavalcante, Chester County Cezaevinden kaçtığı 31 Ağustos tarihinden bu yana firari durumda.

Kaçış rotası, bu yılın başlarında başka bir mahkûmun kaçmak için tırmandığı duvarlara tırmanmayı içeriyordu.

Yetkililer, bir önceki firardan sonra jiletli tellerin yerleştirildiğini, ancak bunun etkili olmadığının açık olduğunu söyledi.

Chester County Hapishanesi yöneticisi düzenlediği basın toplantısında, polise kaçmak için kaya tırmanışı bilgisine güvendiğini söyleyen Igor Bolte'nin 19 Mayıs'taki firarının ardından hapishanenin güvenlik danışmanları tuttuğunu söyledi.

Yönetici Howard Holland, danışmanların "bir yetersizlik tespit ettiklerini" ve diğer mahkumların aynı çıkış yolunu kullanmalarını önlemek için jiletli teller yerleştirildiğini söyledi ve ekledi: “Güvenlik yöntemlerimizin yeterli olduğuna inanıyorduk ancak aksi kanıtlandı. Şimdi güvenlik önlemlerimizi arttırmak için hızla harekete geçeceğiz" dedi.

Cavalcante, Nisan 2021'de eski kız arkadaşı Deborah Brandao'yu iki küçük çocuğunun önünde vahşice bıçaklayarak öldürmekten suçlu bulunduktan sonra geçen ay ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen hafta kaçması, 2017'de işlediği bir başka cinayet nedeniyle arandığı ülkesi Brezilya'da manşetlere taşındı.

Holland, yaptığı açıklamada, videonun "bir duvardan yukarı, jiletli tellerin arasından nasıl yürüdüğünü" gösterdiğini, ellerini bir duvara ve ayaklarını başka bir duvara koyarak yukarı doğru ittiğini söyledi.

Her iki mahkûm da çatıya ulaştıktan sonra bir merdivenden inerek hapishanenin daha az güvenlikli bir bölümüne çıkabilmiş.

Bir önceki firardan bu kadar kısa bir süre sonra bir firarın tekrarlanmasının nasıl mümkün olabileceği sorusuna Holland şu cevabı verdi: "Jiletli tellerle bunu önlemek için gerekli çabayı gösterdiğimizi düşünüyoruz."

Ancak cezaevi fiziksel bariyerlere odaklanırken, müdür vekili "insan unsurunu" ele almakta başarısız olduklarını söyledi.

Mayıs ayında bir memur Igor Bolte'nin kaçtığını video monitörlerinden tespit etmiş ve mahkûm beş dakika sonra yakalanmıştı. Cavalcante'nin kaçışı sırasında, yerel saatle 09:00'dan hemen önce, gözlem kulesinde bir infaz koruma memuru vardı ancak onu fark edemedi.

Bu memur idari izne çıkarıldı ve eyalet başsavcısı tarafından soruşturma altında.

Pennsylvania Eyalet Polisi Yarbay George Bivens gazetecilere yaptığı açıklamada Cavalcante'nin yoğun ağaçlık arazide "yönünü bulmakta zorlanıyor olabileceğini" ve barakalarda ya da diğer binalarda saklanıyor olabileceğini söyledi.

Yetkililer, Cavalcante'nin Brezilya'daki annesi tarafından kaydedilen ve Cavalcante'yi teslim olmaya çağıran bir sesli mesajı yayınlamak için helikopterler ve devriye arabaları kullanmaya başladı.

Yakalanmasını sağlayacak bilgi için 20,000 dolar ödül vaat ediliyor. 

Kaynak: Ajans Bizim

ABD