Hamas-İsrail çatışmasında 9. gün! Dünyanın gözü Gazze'de: İsrail bomba yağdırıyor

Hamas İsrail

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırılarıyla başlayan Hamas- İsrail savaşı, 9. günde devam ediyor. İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda çok sayıda sivil can kaybı var. İşte 9. günde bölgeden gelişmeler...

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından bölge kan gölüne döndü. 9. güne girilen Hamas-İsrail çatışması çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oldu. İsrail abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne bomba yağdırırken kara harekatı için BM'ye bildirimde bulunarak sivillerin 24 saat içerisinde güneye kaydırılmasını istedi.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'YE KARADAN SALDIRI HAZIRLIKLARINDA SONA YAKLAŞTI

İsrail Ordusu'ndan yapılan yazılı açıklamada, lojistik müdürlüğünün birliklere kara harekatı için ihtiyaç duyacakları tüm teçhizatı sağlamak için çalıştığı, yüz binlerce yedek askerin taslağının tamamlanmasında sona gelindiği belirtildi.

Son günlerde muharebe için gerekli araçların toplanma alanlarına nakledildiği kaydedilen açıklamada, Gazze'deki Filistinli gruplara karşı havadan, denizden ve karadan "koordineli" saldırılar dahil olmak üzere "geniş kapsamlı" operasyon için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu son günlerde Gazze sınırına yakın bölgelerde çok sayıda tank, obüs ve zırhlı araçlarla yığınak yapıyor.

İsrail, Gazze sınırına yığınak yapmaya devam ediyor

BÖLGEDEN SON GELİŞMELER

NETANYAHU, BİDEN'I İSRAİL'E DAVET ETTİ

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail ile dayanışma için ülkesine davet ettiği bildirildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Netanyahu'nun ofisi ile Beyaz Saray, Biden'ın olası İsrail ziyareti konusunda detayları görüştü.

İSRAİL'DEN LÜBNAN SINIRINDA 70 BİN SİVİLE TAHLİYE

İsrail'in, Lübnan sınırında çatışma ihtimaline karşı bölgede yaşayan en az 70 bin sivilin güvenli alanlara tahliyesi için hazırlık yaptığı bildirildi.

İsrail'de Globes gazetesinin, Savunma Bakanlığına bağlı Ulusal Olağanüstü Durum İdaresine (NEMA) dayandırdığı haberine göre, Lübnan ile olası çatışma halinde İsrail'in kuzey sınır bölgelerinde yaşayan siviller, ülke genelindeki okullara yerleştirilecek.

NEMA Başkanı Yoram Laredo, Lübnan'la çıkacak olası çatışmada "operasyonel olarak" tahliye edilmesi gereken kişilerin sayısının en az 70 bin olduğunu belirtti.

FİLİSTİN SİVİL SAVUNMA MÜDÜRLÜĞÜ: GAZZE'DE 1000'DEN FAZLA KİŞİ ENKAZ ALTINDA

 Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde 1000'den fazla kişinin enkaz altında kaldığını tahmin ettiklerini açıkladı.

Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Muhammed el-Muğayyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de enkaz altında hala hayatta olan kişilerin bulunduğunu söyledi.

BEYAZ SARAY, ARAP VE MÜSLÜMAN AMERİKALILARLA GÖRÜŞTÜ

 ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Başyardımcısı Jon Finer'ın Arap ve Müslüman Amerikalı toplumun temsilcileriyle bir araya geldiği bildirildi.

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamada Arap ve Müslüman Amerikalı toplumun temsilcilerinin görüşmede bazı "deneyim, öneri ve endişelerini" dile getirdikleri aktarıldı.

ÜRDÜN: FİLİSTİNLİLER DE İSRAİLLİLER KADAR İNSAN

 Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Filistinlilerin de İsrailliler ile eşit değer görmesi gerektiğini ifade etti.

Safedi, "Filistinliler de en az İsrailliler kadar insan. Dünya, bu mesajı idrak etmeli ve ahlaki kriterler, kimlik ve uyruklarına bakılmaksızın tüm insanlara eşit bir şekilde uygulanmalıdır." diye konuştu.

ABD DIŞİŞLERİ: "REFAH SINIR KAPISI AÇILACAK"

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurdu.

"Refah Sınır Kapısı tekrar açılacak." diyen Blinken, Birleşmiş Milletler (BM), Mısır, İsrail ve diğer ülkelerle yardımın Gazze'ye ulaştırılması için bir mekanizma oluşturulacağını bildirdi.

İSRAİLLİ BAKAN: ÜLKE YÖNETİMİ VATANDAŞI KORUMAKTA BAŞARISIZ OLDU

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotriç, çatışmalara dair "Başarısız olduğumuzu dürüstçe kabul etmeliyiz. Ülkenin yönetimi ve güvenlik sistemi vatandaşlarımızı korumakta başarısız oldu" değerlendirmesinde bulundu.

UNIFIL: ROKET VURDUĞU ANDA GÜÇLERİMİZ KARARGAHTA DEĞİLDİ

Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü (UNIFIL) "Lübnan'ın güneyindeki karargahımız roketle vuruldu. Nereden geldiğini doğrulamaya çalışıyoruz. O sırada barış güçlerimiz karargahta değildi değildi. Şans eseri kimse yaralanmadı." açıklamasında bulundu.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DE 155 KİŞİ ESİR TUTULUYOR
ABD'DEN BÜYÜKELÇİ SATTERFİELD'A ÖZEL ATAMA

 ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin eski Ankara büyükelçisi David Satterfield'ı Ortadoğu İnsani Sorunlar Özel Temsilcisi olarak atadı.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 670 Filistinlinin öldüğünü, 9 bin 600 Filistinlinin ise yaralandığını bildirdi.

BAKAN FİDAN, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. (Görüşme talebi ABD tarafından geldi.)

Görüşmede, Filistin ve İsrail bağlamındaki son gelişmeler ve Gazze’deki insani durum ele alındı. Her iki bakan, bölgeye yaptıkları ziyaretlere ilişkin izlenimlerini paylaştılar.

Bakanlar ayrıca, NATO genişlemesi hususunu da görüştüler.

ABD BAŞKANI BİDEN, FİLİSTİN BAŞKANI ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

 ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya platformu X'te yaptığı yazılı açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştüğünü bildirdi.

Biden, açıklamasında "Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınamak ve hamas'ın Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını savunmadığını yinelemek için Filistin Lideri Mahmud Abbas ile görüştüm. Gazze'ye insani yardım ulaşması sağlamak ve çatışmaların büyümesini önlemek için ortamlarımızla işbirliği yaptığımıza dair Abbas'a güvence verdim" ifadelerini kullandı.

JAKE SULLİVAN: İRAN İLE ARKA KAPI GÖRÜŞMELERİ YAPTIK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yaptığı açıklamada "Son dönemde bölgede gerilimin tırmandırılmaması uyarısında bulunmak için İran ile arka kapı görüşmeleri (gizli görüşmeler) yaptık." ifadelerini kullandı. 

Sullivan, çatışmanın yayılması olasılığı konusunda "ABD İran'ın doğrudan ya da desteklediği Lübnan Hizbullahı aracılığıyla duruma müdahale etme ihtimalini göz ardı edemeyiz" dedi.

İSRAİL HAVA KUVVETLERİ: GAZZE'YE GİRMENİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Bar: "Kara birliklerinin Gazze'ye girmesinin önünü açacağız. Karadan ve havadan mümkün olduğu kadar çok tehdidi ortadan kaldırıyoruz."

İSRAİL'DE 1400'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail Başbakanlığı: Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana İsrail'de 1.400'den fazla kişi öldürüldü.

BM KOORDİNATÖRÜ: BİNLERCE İNSAN ÖLECEK

 BM ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths: "Gazze'de ölümün hayaleti dolaşıyor. Su, elektrik, yiyecek ve ilaç yokluğunda binlerce insan ölecek."

ARAP BİRLİĞİ VE AFRİKA BİRLİĞİ ORTAK AÇIKLAMA YAYINLADI

 Arap Birliği ve Afrika Birliği başkanları yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail'in Gazze'ye kara saldırısının "benzeri görülmemiş boyutlarda bir soykırıma" yol açabileceği uyarısında bulundu.

ABD: İSRAİL, SİVİLLERE ZARAR VERMEMEK İÇİN HER ÖNLEMİ ALMALI

 Kahire'den Tel Aviv'e doğru yola çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "İsrail sivillere zarar vermemek için mümkün olan her önlemi almalı" dedi.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 2450 Filistinli öldürüldü, 9200 Filistinli ise yaralandı" denildi. 

GAZZE'NİN GÜNEYİNE SU VERİLECEK

İsrail Enerji Bakanı, Biden ve Netanyahu'nun, Gazze’nin güneyine su verilmesinde anlaştığını açıkladı. Bakan Katz, "Bazı noktalara su temininin sağlanması kararı, İsrail’in Gazze politikasıyla uyumlu." dedi. 

"ÇATIŞMALARIN YAYILMAYACAĞINI KİMSE GARANTİ EDEMEZ"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesi durumunda hiç kimsenin “durumun kontrol altına alınacağını ve çatışmaların yayılmayacağını garanti edemeyeceğini” söyledi.

SİSİ'DEN AÇIKLAMA

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ABD Dışişleri Bakanı'yla yaptığı görüşmede, "İsrail'in tepkisi meşru müdafaanın ötesine geçerek toplu cezalandırmaya dönüştü." dedi

"ÖLÜMCÜL BİR SAVAŞ OLACAK"

İsrail Savunma Bakanı Gallant, "Güçlü bir savaş olacak, ölümcül bir savaş olacak, kesin bir savaş olacak ve durumu sonsuza dek değiştirecek bir savaş olacak." şeklinde bir açıklama yaptı. 

İSRAİL'DEN 'LÜBNAN SINIRI' AÇIKLAMASI

İsrail ordusu: Bugün 5'inci kez, Lübnan’dan İsrail Savunma Kuvvetleri'nin bir karakoluna tanksavar füzesinin ateşlendiğine dair ihbar geldi.

NETANYAHU'DAN YENİ MESAJLAR

İsrail’in acil durum kabinesini bugün ilk kez toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Askerlerimiz bize karşı ayaklanan kanlı canavarları yok etmek için her an harekete geçmeye hazır. Hamas bizim dağılacağımızı düşündü, biz Hamas’ı dağıtacağız" dedi.  

BLINKEN 2. KEZ İSRAİL'E GİDİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 3 gün önceki ziyaretinin ardından, savaş sonrası yarın ikinci kez İsrail'i ziyaret edecek. Blinken'ın İsrailli liderlerle son durumu görüşeceği belirtildi.

PAPA'DAN GAZZE İÇİN ÇAĞRI

Papa, Gazze için çağrı yaparak, insani koridorların güvence altına alınmasına acil ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Franciscus, "İnsani hukuka saygı duyulmalı, özellikle de insani koridorları garanti etmenin ve tüm halka yardım sağlamanın acil ve gerekli olduğu Gazze'de." dedi. 

GÜNEY AFRİKA CUMHURBAŞKANI RAMAPHOSA'DAN GAZZE'DE SOYKIRIM UYARISI

 Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, İsrail'in Gazze'yi tahliye etme girişiminin çok sayıda kişinin hayatını kaybedeceği bir soykırım anlamına geleceğini bildirdi.

ÇOCUKLAR İÇİN "ACİL ATEŞKES" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler, "UNICEF, Gazze'deki çocukların kritik ihtiyaçlarına yanıt veriyor ancak erişim giderek tehlikeli bir hal alıyor. Çocuklara ulaşmak için acil insani ateşkese ihtiyacımız var." dedi. 

ACİL KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi genelinde acil kan bağışında bulunulması çağrısı yaptı.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ: HAMAS SİVİLLERİN GÜNEYE DOĞRU GİDİŞİNİ ENGELLİYOR

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: Elimizde Hamas’ın sivillerin güneye doğru gidişini engellediğine dair kanıtlar var.

ABD İSRAİL'DEKİ VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDECEK

ABD, Pazartesi gününden itibaren İsrail’deki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayacak.
Tahliyeler denizden, Hayfa limanından gerçekleşecek. Tahliye edilen ABD vatandaşları ilk olarak Rum Kesimi’ne götürülecek

İSRAİL ORDUSUNDAN LÜBNAN SINIRINA TAMPON BÖLGE

Haaretz gazetesi: İsrail ordusu İsrail-Lübnan sınırında 4 kilometrelik tampon bölge oluşturdu.

İSRAİL ORDUSU: LÜBNAN İLE KUZEY SINIRINDAN 4 KİLOMETREYE KADAR ALAN TECRİT EDİLDİ

 İsrail ordusu: Lübnan ile kuzey sınırından 4 kilometreye kadar alan tecrit edildi, bölgeye girmek kesinlikle yasak, halk dikkatli olup bu alana kesinlikle girmemeli.

 

İSRAİLLİ GÜVENLİK KAYNAKLARI: GAZZE'YE KARA OPERASYONU BİRKAÇ GÜN ERTELENDİ

 New York Times gazetesine konuşan İsrailli güvenlik kaynaklarına göre Gazze'ye kara operasyonu başlangıçta hafta sonu için planlandı, ancak İsrailli pilotların ve iha operatörlerinin kara kuvvetlerine hava desteği sağlamasını zorlaştıracak bulutlu hava koşulları nedeniyle en azından birkaç gün ertelendi.

İSRAİL ORDUSUNDAN KRİTİK AÇIKLAMALAR: LÜBNAN'IN GÜNEYİ VURULUYOR

İsrail ordusundan yapılan son açıklamada, "Gazze Şehri ve Kuzey Gazze sakinleri, geçtiğimiz günlerde güvenliğiniz için sizi güney bölgesine taşınmaya çağırmıştık. İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin bu güzergahta saat 10.00'dan 13.00'e kadar herhangi bir operasyon yapmayacağını belirtmek isteriz. Bu süre zarfında lütfen Gazze'nin kuzeyinden güneye doğru ilerleme fırsatını değerlendirin.

Sizin ve ailelerinizin güvenliği önemlidir. Lütfen talimatlarımızı takip edin ve güneye doğru ilerleyin. Emin olun, Hamas liderleri kendilerinin ve ailelerinin güvenliğini zaten sağladılar." ifadelerine yer verildi.

Ordu, bu sabah sınır boyunca düzenlenen tanksavar güdümlü füze saldırısının ardından Lübnan'ın güneyini vuruyor.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: NÜFUSUN YÜZDE 70'İ SAĞLIK HİZMETİNDEN MAHRUM

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: BM’nin merkezlerini boşaltması ve hizmetlerini durdurmasının ardından Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70'i sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı.

KUDÜS VE BATI ŞERİA'DA 55 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

 İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 55 Filistinliyi gözaltına aldı. İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 455'e ulaştı.

7 EKİM'DEN BU YANA 2 BİN 329 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

 Filistinli yetkililerden gelen açıklamalara göre, 7 Ekim'den bu yana 2 bin 329 Filistinli öldürüldü, 9 bin 714'ü de yaralandı. 

İSRAİL, İŞGAL ALTINDAKI BATI ŞERİA'DA 3 FİLİSTİNLİYİ AĞIR YARALADI

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli noktalarına baskın düzenlediği ve 3 Filistinliyi ağır yaraladığı belirtildi.

 

PENTAGON BÖLGEYE İKİNCİ UÇAK GEMİSİNİ GÖNDERİYOR

ABD'ye ait 2. Uçak gemisi Doğu Akdeniz'e hareket edecek. USS Eisenhower uçak gemisi hafta başında bölgeye ulaşan USS Gerald R Ford uçak gemisinin saldırı grubuna katılacak.

GAZZE'DE BİR GÜNDE EN YÜKSEK ÖLÜM

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların son 24 saatine ilişkin açıklama yaptı.

Kudra, İsrail saldırıları sonucu abluka altındaki bölgede son 24 saat içinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 300 vatandaşın öldüğünü, 800'ünün yaralandığını kaydetti.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI, KATAR'DA HAMAS LİDERİ HENİYYE'YLE GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki durumu değerlendirdi.

İRAN DESTEKLİ GRUPLAR GOLAN TEPELERİ'NDEKİ İSRAİL GÜÇLERİNİ HEDEF ALDI

Esed rejiminin saflarında yer alan İran destekli gruplar, işgal altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki İsrail güçlerine Dera'dan karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı düzenledi.

İsrail filistin Gazze Şeridi Hamas çatışma Orta Doğu