Halka beyaz adam uyarısı: Şimdiye kadar AIDS için aşı bulurlardı

koronavirüs
Halka beyaz adam uyarısı: Şimdiye kadar AIDS için aşı bulurlardı

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, yabancı devletlerin ürettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarına karşı halkını uyararak, "Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı." dedi.

The Citizen gazetesinin haberine göre, Geita bölgesindeki kent ormanının açılışında konuşan Magufuli, herhangi bir toplu aşılamaya başlama kararının ciddi şekilde düşünmeden alınamayacağını, bu aşıların ancak Tanzanyalı uzmanlarca onaylandıktan sonra kullanılabileceğini söyledi. 

Ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını yineleyen Magufuli, "Aşılar tehlikelidir. Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı, veremin aşısını, sıtmanın aşısını..." ifadesini kullandı. 

İsmini vermediği bir ülkede rahim kanseri olmaması için küçük kız çocuklarının aşılandığını ve bu kişilerin sonrasında kısır kaldığını ileri süren Magufuli, "Sağlık Bakanlığı, her aşının ülkemiz için iyi olmadığını bilmek zorunda. Tanzanyalılar, aşı denemelerinde kullanılmama konusunda dikkatli olmak zorunda." dedi. 

Kovid-19 vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayan Tanzanya, Madagaskar'ın Kovid-19'a karşı geliştirdiği bitkisel ilacı satın alan ilk ülkelerden biriydi.

MEYVE VE KEÇİNİN TEST SONUÇLARININ POZİTİF ÇIKTIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Devlet Başbakanı Magufuli'nin laboratuvara gizlice insan isimleri verilerek hayvan, meyve ve yağ örnekleri gönderdiğini ve bir papaya ve keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını söylemesi ülkede gündem olmuş, ardından testleri yapan laboratuvarın başkanı ve bir üst düzey yöneticisi görevden alınmıştı. Ulusal laboratuvarın başına kimseyi atamayan Tanzanya hükümeti, laboratuvara ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. 

Magufuli'nin açıklamaları, ülkeye yurt dışından gelen testlerinin hatalı olabileceğine ilişkin tartışmalara da yol açmış, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, Tanzanya'ya gönderilen testlerin güvenilirliğinin onaylandığını belirtmişti. 

Yabancı devlet liderleriyle bir araya geldiğinde ise ayakla selamlaşmayı da Magufuli ortaya atmıştı. 

"ORUÇ VE DUAYLA VİRÜS BİTTİ"

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, geçtiğimiz yaz halkın Kovid-19'a karşı tuttuğu oruç ve yaptığı duaların sonucunda ülkesinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bittiğini iddia etmiş, Magufuli, "Allah'ı ilk sıraya koyan bir ülkenin lideri olmak bana mutluluk veriyor, Allah Tanzanya'yı seviyor. Tanzanya'da şeytanın işleri her zaman yenilecek çünkü Tanzanyalılar Allah'ı seviyor." ifadelerini kullanmıştı. 

"OĞLUM LİMON VE ZENCEFİLLE İYİLEŞTİ"

Devlet Başkanı Magufuli, ülkenin Chato bölgesindeki Evangelical Lutheran Kilisesi'nde yaptığı açıklamada, oğlunun Kovid-19'dan limon ve zencefil kürüyle iyileştiğini belirtmiş, "Oğlum Kovid-19'a yakalandıktan sonra kendini bir odaya kapattı ve tedavi etmeye başladı. Kaynamış bitkiler buharı, limon ve zencefil kullanıp, spor da yaparak iyileşti." demişti. 

 

Kaynak: AA

John Magufuli