Haka dansı yapan milletvekili genel kuruldan atıldı

Yeni Zelanda
Haka dansı yapan milletvekili genel kuruldan atıldı

Parlamentonun yönetmeliğine uymayarak kravat takmadığı gerekçesiyle şubat ayında genel kuruldan atılan Yeni Zelanda Parlamentosu'nda "Haka dansı" yapan Maori partisi lideri ve milletvekili Rawiri Waititi genel kuruldan çıkarıldı.

Maori Partisi Eş Başkanı ve milletvekili Rawiri Waititi, genel kurul salonunda sağlık sistemindeki kapsamlı değişikliklerin bir parçası olarak yeni bir Maori Sağlık Dairesi kurma görüşmeleri sırasında yerli halka yönelik kullanılan dili "Haka dansı" yaparak eleştirdi.

Waititi, yerli halka karşı kullanılan dilin aşağılayıcı, kabul edilemez olduğunu ve meclisin itibarını yitirdiğini vurguladı. Yeni Zelanda Parlamentosu Başkanı Trevor Mallard ise Waititi'ye yerine oturması çağrısında bulundu.

Mallard, dansa devam eden Waititi'yi "uygunsuz davranışlarda bulunduğu" gerekçesiyle genel kuruldan attı.

Aynı zamanda "savaş dansı" olarak da bilinen Haka dansı, Yeni Zelanda'nın 140 yıllık savaş dansı olan ve ülkenin dünya tarafından bilinen en önemli kültür sembollerinden biridir. Bu dansın savaşlardan önce savaşçıların güçlerini göstermeleri ve karşı tarafı korkutmaları amacıyla yapıldığı biliniyor.

ŞUBAT AYINDA DA KRAVAT TARTIŞMASI YAŞANDI

Maori Partisi Eşbaşkanı ve Milletvekili Rawiri Waititi, kravat takma zorunluluğuna karşı çıkarak "Maorilerin iş kıyafeti" dediği kolyeyle genel kurula katılmış, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Trevor Mallard ise Waititi'nin soru sormasını iki defa engelleyip, yalnızca kravat takan milletvekillerinin soru sorabileceği konusunda ısrar edince  parlamentoda kıyafet zorunluluğu tartışması alevlenmişti.

Waititi, kravat yerine pounamu denen Maori yerli halkının geleneksel kolyesini takıp genel kurula geleceğini söylemişti ve dediğini yaptı, ancak mecliste kabul görmedi.  Geçen sene Ekim ayında da aynı sebepten genel kuruldan atılan 40 yaşındaki Waititi, olaydan sonra yaptığı açıklamada kravat yerine söz konusu kolyeyi takamamasının Maorilerin haklarının ihlali olduğunu belirtti.

 

Kaynak: AA

Yeni Zelanda haka dansı Rawiri Waititi