Yeni Zelanda'da 'kravat' tartışması büyüdü, sömürgecilik tartışması başladı

Yeni Zelanda
Yeni Zelanda'da 'kravat' tartışması büyüdü, sömürgecilik tartışması başladı

Yeni Zelanda'da Maori partisi lideri ve milletvekili Rawiri Waititi, parlamentonun yönetmeliğine uymayarak kravat takmadığı gerekçesiyle genel kuruldan atıldı

Maori Partisi Eşbaşkanı ve Milletvekili Rawiri Waititi, kravat takma zorunluluğuna karşı çıkarak "Maorilerin iş kıyafeti" dediği kolyeyle genel kurula katıldı. Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Trevor Mallard ise Waititi'nin soru sormasını iki defa engelleyip, yalnızca kravat takan milletvekillerinin soru sorabileceği konusunda ısrar etti. Bunun üzerine parlamentoda kıyafet zorunluluğu tartışması alevlendi. 

Waititi, kravat yerine pounamu denen Maori yerli halkının geleneksel kolyesini takıp genel kurula geleceğini söylemişti ve dediğini yaptı, ancak mecliste kabul görmedi. 

Geçen sene Ekim ayında da aynı sebepten genel kuruldan atılan 40 yaşındaki Waititi, olaydan sonra yaptığı açıklamada kravat yerine söz konusu kolyeyi takamamasının Maorilerin haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Waititi yine kravat takmayıp, kültürel kolyesiyle gelince Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Trevor Mallard ise, kolyeyi kravat olarak kabul etmeyip Waititi'yi genel kuruldan attı.

"Dostum bu kravatlarla ilgili değil, kültürel kimlikle ilgili" diyen Waititi: Kravat benim kültürümün bir parçası değil. Kural yerli halkı 'sömürge ilmiği' diye tanımladığım şeyi takmaya zorluyor." ifadelerini kullandı ve parlamentonun yerli halkın kültürel kimliğini ve özgürlüğünü tanıma vaktinin geldiğine işaret ederek "Kravat takmak istediğimde kravat takacağım. Fakat kravatı takmak zorunda kalmayacağım" dedi.

Olay, Yeni Zelanda'da sömürgecilik tartışması başlattı ve #no2tie kısa süre sonra Twitter'da trend olarak dünyanın dört bir yanından tepkilere neden oldu. 

Parlamentoda kadınlara kravat zorunluluğu olmamasına rağmen, Maori Partisi Eşbaşkanı Debbie Ngarewa-Packer, Waititi'nin atılmasına tepki amacıyla genel kurula kravatla katıldı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise parlamentoda kravat takılmamasına kişisel bir itirazı olmadığını ama genel kurulda tartışılması gereken daha önemli konular olduğunu söyledi. Ardern "Yeni Zelandalıların kravatlara önem verdiğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansına konuşan Waititi, Maori halkının yüzlerce yıldır bu tür muamaleyle karşı karşıya kaldığını söyleyip, "Maoriler kendi ülkelerinde eşit muamele görmedi, tüm dünyada yerli halklar, onları ikinci sıraya atan ırkçı tutumlar nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldı. Boyun eğmeye, asimilasyona direnmeliyiz. Bize nasıl bakacağımızı, hissedeceğimizi, düşündükleri gibi düşündürmeye çalışanlara karşı ayağa kalkmalıyız" dedi. 

Kaynak: Haber Global TV

Rawiri Waititi Yeni Zelanda