Güney Osetya, Rusya Federasyonuna katılmak için bu ülkeye çağrı yaptı

Ajans Bizim
Rusya Gürcistan
Güney Osetya, Rusya Federasyonuna katılmak için bu ülkeye çağrı yaptı
Fotoğraf: DepoPhotos

Güney Osetya Parlamentosu Başkanı Alan Alborov, tanınmayan özerk yönetimin, Rusya'ya katılma koşullarını görüştüğünü ve Rusya'nın spesifik önerileri değerlendirmeye hazır olduğunu açıkladı.

Alborov, RIA Novosti ajansına verdiği demeçte, "Bütün bu konuları Rusya Federasyonu ile yakın koordinasyon içinde, ikili ilişkilerimizi ve anlaşmalarımızı dikkate alarak tartışıyoruz. Rusya ile birlikte bu fikre geldiğimizde, bunu yapacağız" dedi.

Güney Osetya, 2023'teki Başkanlık seçimleri öncesinde Rusya'ya katılma konusunda referandum yapma kararı aldı. Ancak seçimleri kazanan Alan Gagloev, önce Rusya ile istişare etme kararı aldı ve referandum ertelendi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT ülkeleri yetkililerinden Denis Gonçarov, Güney Osetya’nın özel teklifler getirmesi halinde Rusya'nın bunları değerlendireceğini ifade etti. Kremlin ise 2022'de Rusya'nın cumhuriyeti ilhak etme niyetinde olmadığını açıklamıştı. Gürcistan ise barışçıl bir çözüm istediğini belirtti.

Güney Osetya, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin parçasıyken 1992'de bağımsızlığını ilan etti. Güney Osetya, Gürcistan'ın bölgeye müdahalesiyle başlayan çatışmaların ardından 2008'de Rusya tarafından tanındı.