Gorbaçov'a yapılan darbe girişiminin son ismi de öldü

Rusya 2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Gorbaçov'a yapılan darbe girişiminin son ismi de öldü

1991 yılında Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'a karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunan ekibin son üyesi olan Oleg Baklanov da hayatını kaybetti.

89 yaşındaki Oleg Baklanov'un ölümü haberini Rusya Uzay Ajansı duyurdu.

Rus Uzay Ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin tarafından yapılan açıklamada "Roket ve uzay endüstrimize liderlik eden, Genel Makine Bakanlığı yapan Oleg Dmitriyevich Baklanov vefat etti" denildi. 

Baklanov'un ölüm nedeni açıklanmadı.

Baklanov, Genel Makine Bakanlığı yaptığı dönemde Sovyet uzay endüstrisini denetlemiş ayrıca Sovyetler Birliği'nin savunma konseyinin ilk başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı. 

Gorbaçov'un liberal reformlarından hoşnut olmayan bir grupla birlikte Gorbaçov'a karşı 1991 yılında başarısız bir darbe girişimine katıldı.

Sert bir komünist olan Baklanov'u dahil olduğu darbe girişiminin liderleri üç gün sonra tutuklandı. Bu başarısız darbe girişimi Sovyetler Birliği'nin çöküşünün habercisi olarak kabul edildi. Nitekim 1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldı. 

Baklanov 1993 yılında serbest bırakıldı, ertesi yıl da af geldi. Darbe girişiminin hayatta kalan son lideri olan Baklanov'un da ölümüyle darbecilerden kimse hayatta kalmadı. En son bir dönem Sovyetler Birliği Savunma Bakanı olan Dmitry Yazov geçen yıl hayatını kaybetmişti. 

Gorbaçov'a yapılan darbe girişiminin son ismi de öldü - Resim : 1

Gorbaçov'a darbe girişimi

Sovyetler Birliği hükümeti üyesi bir grup, reformların fazla ileri gittiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov'u görevden alma teşebbüsünde bulundu. Komünist Parti'nin sol kanadında yer alan grup, Gorbaçov'un ülkenin sonunu getireceğine inanıyordu. Darbe girişimiyle ülke 3 gün boyunca kontrol ele alındı, ancak 3 gün sonra Gorbaçov tekrar göreve döndü. Bu olayın ardından ülkede çözülme hızlandı ve Sovyetler Birliği ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin sonu geldi. 

Gorbaçov, 24 Ağustos'ta Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliğinden istifa ettiğini açıkladı. Yerine Vladimir Ivashko getirildi. O da 29 Ağustos günü istifa etti.  O dönemin Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin, yayınladığı emirle Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin tüm mallarına el koydu. 6 Kasım'da alınan kararla Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin tüm faaliyetleri yasaklandı. Ardından da birlik ülkelerinin birer birer bağmısızlık bildirgelerini açıklamalarıyla Sovyetler Birliği'nin sonu geldi. 

Darbe girişiminde bulunanlar şöyleydi: Oleg Baklanov, Vladimir Kryuçkov, Valentin Pavlov, Boris Pugo, Vasily Starodubtsev, Alexander Tizyakov, Gennady Yanayev, Dmitry Yazov.

Gorbaçov'a yapılan darbe girişiminin son ismi de öldü - Resim : 2

Oleg Baklanov kimdir?

Oleg Baklanov 17 Mart 1932 tarihinde Kharkiv'de doğdu. Sovyet siyasetinde ve endüstirde oldukça etkili bir kişiydi. Aynı zamanda bir bilim insanı ve iş insanıydı. 

Kaynak: Haber Global TV

Sovyetler Birliği 2021'de hayatını kaybeden ünlüler Komünizm