Geceyi akrabalarında geçiren Gazzeli çocuk sabah acı habere uyandı

Ajans Bizim
Gazze Filistin İsrail
Geceyi akrabalarında geçiren Gazzeli çocuk sabah acı habere uyandı
Fotoğraf: DepoPhotos

Gazze’de, saldırıların yoğunlaştığı bir geceydi. Geceyi akrabalarının yanında geçiren 11 yaşındaki bir çocuk, İsrail’in sabaha karşı düzenlediği saldırıda anne-babası ve kardeşlerini yitirdi.

Kardeşi Muhammed Awad’ın anlattıklarına göre, İsrail'in binalara yönelik hava saldırılarından korkan baba Rami Awad ailesi Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bulunan bir açık hava kampının görece güvenli ortamına taşıyabilmek için günlerce çadır aradı, ancak bulamadı.

Dün sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde kaldıkları apartmanı hedef alan saldırıda Rami, eşi ve iki oğlu diğer akrabalarıyla birlikte hayatını kaybetti.

Üçüncü oğulları 11 yaşındaki Mahmud Awad ise geceyi başka bir dairede geçirdiği için hayatta kaldı. Sabah olduğunda yerle bir olmuş apartmanı gördükten sonra soluğu Avrupa Hastanesi'nde aldı. Ancak anne-babası ve kardeşleri metal raflarda kefenlere sarılmış bir şekilde yatıyordu.

"Hepsi şehit oldu"

"Annem bana 'git ve bu gece İsa amcanın evinde uyu' dedi. Ben de amcam İsa'nın evine gittim ve evi bombaladılar," diyor Mahmud, etrafını saran diğer çocuklar sessizce dinlerken ve devam ediyor: "Hepsi şehit oldu, kardeşlerim ve babam Rami Awad, ikinci sınıfa giden en küçük kardeşim ve sekizinci sınıfa giden en büyük kardeşim Muath…" 

Mahmud, sakin bir şekilde konuşuyordu ama hıçkırıklarını bastırmaya çalışır gibi hızlı hızlı nefes alıyordu. Geniş ailenin diğer üyeleri de morgdaydı; aralarında yüzünde yaralar olan genç bir kız ve etrafını sarıp ona sarılan birkaç yaşlı kadın da vardı. Hepsi de ağlıyordu.

Morgun içinde bir kadın, yüzü açıkta bırakılmış genç bir adamın cesedinin yanında diz çökmüş, elini yanağına koyarak ağlıyordu. Cesetler arasında küçük bir çocuk da vardı.

"Gazze şehri savaş alanı"

Awad ailesi savaştan önce, 1948'de İsrail Devleti kurulduğunda yerlerinden edilen Filistinlilere ve onların torunlarına ev sahipliği yapan mülteci kamplarından biri olan el-Şati'de yaşıyordu. El-Şati Gazze Şehri'nin bir parçası. Mahmud, "Şati mülteci kampındaydık ve onlar Gazze Şehri'nin bir savaş alanı olduğunu söyleyen broşürler attılar, biz de güvenli bir yer olduğu için Han Yunus'a kaçtık ama yine de bizi bombaladılar" diyor. 

Aile, Han Yunus kentinde üç apartman dairesinde yaşayan anne tarafından akrabalarının yanında kalıyordu.

Mahmud'un amcası, Rami'nin kardeşi Muhammed, morgun önünde yas tutanlar arasındaydı. "Hayatta kalma şansları vardı ama evlerindeyken bombalandılar... Benim tek kardeşim. Son beş gündür çadır bulmak için dolaşıyordu, hiç çadır kalmadı. Batı Refah'a gitmek istiyordu ve bu onun kaderi" diye anlatıyor. 

Yok edilenler

Gazze’de yaşanan yüzlerce insanlık dramının sadece biri Awad ailesinin yaşadıkları. O konuşurken patlamaların sesi duyuluyor. "Konuşamıyorum. Konuşamıyorum" diyor Muhammed Awad ve gözyaşları sarıyor bakışlarını. 

Savaş, Hamas militanlarının Ekim ayının ilk haftasında İsrail'e saldırmasının ardından patladı. Hamas'ı yok etmeye yemin eden İsrail, yoğun nüfuslu kıyı şeridine düzenlediği askeri saldırılarda 22.700'den fazla kişinin ölümüne ve 58.100'den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu. 

Gazze’de Hamas ve İsrail yöneticileri karşılıklı olarak birbirlerini yok etmekten söz ediyor. Bu söylemlerin ortasında binlerce masum insan yok oluyor.