Fransız bakan 'ülkenin karşı karşıya olduğu çok ciddi durum' diyerek uyardı

AJANS BİZİM
Fransa Emmanuel Macron
Fransız bakan 'ülkenin karşı karşıya olduğu çok ciddi durum' diyerek uyardı

Fransa Maliye Bakanı Antoine Armand, ülkenin karşı karşıya olduğu “çok ciddi durum” konusunda uyarıda bulunarak alarm verdi.

France Inter radyosuna konuşan Fransa Maliye Bakanı Antoine Armand, “Son 50 yıldaki bir ya da iki istisnai kriz yılı dışında, tarihimizdeki en kötü bütçe açıklarından birine sahibiz. Durum çok ciddi” dedi.

Bakan, sosyal ortaklarla görüşmeler yapmak ve kamu maliyesini düzeltmek için bir plan hazırlamak istediğini söyledi. Büyük bir işveren örgütü olan MEDEF'in başkanı Patrick Martin, kendisinin ve grubunun “konuşmaya hazır” olduğunu ancak bunun belli koşullar altında gerçekleşebileceğini söyledi.

Armand ayrıca ülkedeki orta sınıflar üzerindeki vergileri arttırmak istemediğini belirterek, “Bu benim işim, bu benim görevim ve bunu çok önemsiyorum, çünkü sosyal sözleşmenin temeli bu” diye diye konuştu.

ZENGİNLERE VERGİ

Daha önce Başbakan Michel Barnier, en zenginlerin vergi artışıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtmişti.

Maliye Bakanı da bunu doğrulayarak en zengin hanehalklarına yönelik hedefli vergilerin “üzerinde çalışıldığını”, şirketlere yönelik bu tür vergilerin de değerlendirilmekte olduğunu söyledi. Bakan, “Çok büyük varlıklara sahip olan ve bazen çok fazla vergi ödemeyen insanlar belki daha fazla katkıda bulunabilirler” dedi.

“Önümüzdeki birkaç hafta içinde buna bakacağız. Başbakan karar verecek.” Armand daha sonra Barnier'in orta sınıflar için vergi artışı olmayacağı yönündeki sözünü tekrarladı.

Armand, “bütçe durumunun ciddiyeti göz önüne alındığında” “herkesin akıllıca nasıl katkıda bulunabileceğini” bulmak istediğini belirtti ve ekledi: “Benim görevim, getirilebilecek olası vergilerin büyümeyi ya da istihdam yaratmayı engellememesini sağlamaktır.”

AB'NİN AŞIRI AÇIK PROSEDÜRÜNE GİRDİ

Önceki maliye ve bütçe bakanları Bruno Le Maire ve Thomas Cazenave'ye göre Fransa'nın bütçe açığı GSYH'nin yüzde 5.6'sına yükselme yolunda ilerliyordu ve bu oran Fransa'nın 2024 hedefi olan yüzde 5.1'in oldukça üzerindeydi.

Fransa'nın ulusal borcu gayri safi milli hasılanın yaklaşık yüzde 110'una tekabül ediyor. Avrupa Birliği kamu borcunu en fazla yüzde 60 ile sınırlandırmış durumda.

Nihayetinde Fransa'nın Avrupa İstikrar ve Büyüme Paktı uyarınca mali durumunu düzene sokması ve açığını 2027 yılına kadar GSYH'nin yüzde üçüne indirmesi gerekiyor.

Ülkenin vahim bütçe durumu AB'nin ülkeyi Aşırı Açık Prosedürüne dahil etmesine neden oldu ve şimdi kamu maliyesinin durumunu ele almak için önlemler almak zorunda kaldı.

Yeterli ilerleme kaydedememesi ya da kurumun tavsiyelerini göz ardı etmesi halinde, teorik olarak, Fransa ağır para cezaları ve ciddi uluslararası itibar zedelenmesi riskiyle karşı karşıya kalacak ve bu da başka sorunlara yol açacak.

Yönetimin Ekim ayı başında 2025 yılı için bir bütçe taslağı sunması ve kamu maliyesine yönelik kurtarma planını ortaya koymaya çalışması planlanıyor.

UZLAŞMA GEREĞİ KAÇINILMAZ

Bütçe sorunlarını çözmek için hükümetin parlamentodaki sol ya da sağ gruplarla uzlaşması gerekecek. Her ikisi de harcamaların kısılması konusunda istekli değil.

Solda yer alan Yeni Halk Cephesi, en yüksek vergi dilimlerinin enflasyona endekslenmemesini ya da sermaye gelirlerine uygulanan ve halen yüzde 30 olan sabit vergi oranının arttırılmasını önerdi. Bu öneri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans partisinin bazı üyeleri arasında destek gördü.

Armand, 24 Eylül sabahı tüm siyasi gruplarla birlikte çalışma isteğinin sorulması üzerine Ulusal Ralli (RN) ile çalışma fikrini elinin tersiyle itti.

Bu durum RN'nin fiili lideri Marine Le Pen'in öfkeli bir tepki vermesine yol açtı: “Bu sabah Antoine Armand'ın RN milletvekillerine kapısının her zaman kapalı olacağını açıkladığını duyduğumda, sadece bütçe geliyor, Başbakan'ın gidip tüm bakanlarına hükümetinin felsefesinin ne olduğunu açıklaması gerektiğini düşünüyorum, çünkü bazılarının henüz tam olarak anlamadığı görülüyor.”

Barnier'in Armand'a tüm siyasi güçlere saygı göstermesi gerektiğini hatırlattığı bir telefon görüşmesinin ardından Fransız Hükümeti, bakanın kamu maliyesinin kötü durumu hakkında “parlamentoda temsil edilen tüm siyasi güçleri” kabul edeceğini duyurdu.

Bakan, yakında her bir grup başkanını ülkenin ekonomik ve mali zorluklarını görüşmek üzere davet edeceğini de söyledi.