İdam cezasını kaldıran adam hayatını kaybetti

Ajans Bizim
Fransa Hayatını kaybetti
İdam cezasını kaldıran adam hayatını kaybetti

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın eski Adalet Bakanı Robert Badinter, dün gece 95 yaşında hayata veda etti. Badinter, her şeyden, önce idam cezasına karşı verdiği amansız mücadeleyle hatırlanacak.

Ölüm cezasının kaldırılmasını öngören yasa tasarısını 1981 yılında, belirgin bir biçimde bölünmüş Ulusal Meclis'in önüne getiren oydu. Badinter, "Yarın, sizin sayenizde, Fransız adaleti artık öldüren bir adalet olmayacak (…) Yarın, ölüm cezasının kaldırılması için oy kullanacaksınız" diyerek, milletvekillerine iki saat süren bir konuşma yapmıştı.

Ölüm cezasına karşı olması, Kasım 1972'de Santé hapishanesinin avlusunda giyotinle idam edilen ve bir hemşireyi öldürmekle suçlanan Robert Botemps'ı savunduğu günden beri içinde yer etmiş bir inançtı. 

Badinter, beş yıl sonra, ömür boyu hapse mahkum edilen çocuk katili Patrick Henry'yi ölüm cezasından kurtarmıştı.

Fransa’da idam cezasını sona erdiren yasa 9 Ekim 1981 tarihinde yürürlüğe girdi Yirmi beş yıl sonra, 19 Şubat 2007'de, Versailles'da toplanan Fransız Milletvekilleri Kongresi tarafından ölüm cezasının kaldırılması Anayasa'da yer aldı. 

Robert Badinter, o dönemde, "İdam cezası işkence gibi bu dünyadan yok olmaya mahkumdur, çünkü insanlığın yüz karasıdır. Hiçbir zaman, hiçbir yerde, kanlı suçlarda bir azalmaya yol açmamıştır" demişti.

Yaklaşık dokuz yıl Anayasa Mahkemesi Başkanlığı da yapmış olan bu adam, hayatını insan haklarını savunmaya adadı. 

Adalete olan susamışlığı, İkinci Dünya Savaşının damgasını vurduğu ergenlik döneminden kaynaklanıyor. 81 yıl bugün, 9 Şubat 1942'de, henüz 14 yaşındayken babası Lyon'da gözlerinin önünde Naziler tarafından tutuklandı. Ailesi Savoie'ya sığınırken, o Polonya'daki Sobibor toplama kampına sürüldü.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Robert Badinter'in ölüm haberi üzerine, X üzerinden yaptığı açıklamada, "Yüzyılın figürü, cumhuriyetçi bir vicdan, Fransız ruhu" diyerek Badinter’i övdü. 

Başbakan Gabriel Attal da, X'te, "İdam cezasının kaldırılması sonsuza kadar onun Fransa'ya mirası olacaktır. Ona çok şey borçluyuz, haklarımız ve özgürlüklerimiz ona çok şey borçlu" diye dedi.