Fransa, Ukrayna'dan göçen yabancı öğrencileri neden geri göndermek istiyor?
Fransa, işgal esnasında Ukrayna'da eğitim gören ancak Ukraynalı olmayan yabancı öğrencileri ülkelerine geri göndermek istiyor. Halihazırda Ukrayna'da eğitim imkanı kalmayan bin kadar genç ne yapacağını bilemiyor.
Ukrayna'da eğitim gören fakat savaş çıktıktan sonra Fransa'ya göçen bazı Avrupa kökenli olmayan öğrenciler, ülkelerine geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor.
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra 5,5 milyondan fazla insan Ukrayna'yı terk etmek zorunda kaldı. Bu sığınmacıların 50 bini de Fransa tarafından kabul edildi. Söz konusu 50 binin içinde, başka ülkelerden Ukrayna'ya eğitim görmeye giden ve savaş çıktıktan sonra ülkelerine dönemeyip Fransa'ya geçen yaklaşık bin yabancı öğrenci yer alıyor. Şimdi bu yabancı öğrencileri zor günler bekliyor. Öğrenciler, eğitim hayatlarını ve gelecekteki kariyerlerini tehlikeye sokacak risklerle karşı karşıya bulunduklarını belirtiyor.
'BENİM İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMAMIŞ BİR ÜLKEYE NASIL DÖNEYİM?'
28 yaşındaki Cezayirli ilk yardım bölümü öğrencisi Nissia Messaoui, 3 Mart'ta Odessa'dan Fransa'ya gittiğini ve kısa süre önce Yvelines kenti makamlarından “Fransa topraklarını terk etme emri (OQTF)” aldığını belirtiyor. Messaoui, “Fransa'yı örnek alırdım fakat nerede eşitlik, nerede kardeşlik? Benim için hiçbir şey yapmamış bir ülkeye dönmemi benden nasıl isteyebilirsiniz? Savaş başladığında nasıl döneceğimi sormak için konsolosluğu aradığımda telefonu yüzüme kapattılar. Cezayir'e gitmektense Ukrayna'ya dönmeyi tercih ederim” diye konuştu.
Öğrenciler, kendilerinin muhtelif masraflarını üniversitelerin karşıladığı ve bu nedenle üniversite yönetimlerinin üst makamları endişelendirmekten çekindikleri kanaatinde. Fransa Sürgün Öğrenciler Birliği, Ukrayna'dan Fransa'ya bin civarında öğrencinin göçtüğünün ve hepsinin aynı engellerle karşılaştığının altını çiziyor.
ACİL DURUM ÖNLEMLERİNE YABANCI ÖĞRENCİLER DAHİL EDİLMEDİ
Ukrayna'da savaşın başlamasının hemen ardından Fransa da diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi savaştan kaçanlara yardımcı olacağını duyurdu. Fransa, yerlerinden edilen kişilere yardımcı olmak amacıyla AB'nin çıkardığı geçici koruma yönergesini hayata geçireceğini ilan etti. Üç ay boyunca geçerli olan bu koruma, sığınmacılara oturma izni, eğitim ve iş imkanı, sosyal yardım gibi çeşitli haklar sunuyor. Fakat yabancı öğrenciler bu acil durum önlemine dahil edilmedi.
Savunmasız grupların korunmasıyla ilgili çalışmalar gerçekleştiren France Fraternités Sendikası'nın başkanı Pierre Henry, “Fransa yabancı öğrencilere bir aylık oturma izni vererek, onları bu acil koruma önlemlerinin dışında bıraktı” diye konuştu. Gerekçe ise bu öğrencilerin ülkelerinin savaşta olmaması.
17 derneğin birleşerek kurduğu Fransa İltica Hakları Koordinasyonu konuya ilişkin basın açıklamasında, “Sürgün edilme, ayrılık ve geleceklerinde belirsizlik gibi konularda Ukraynalılarla aynı travmaları yaşayan bu kişilere uygulanan ayrımcı muamele kabul edilemez. Bu kişilerin ülkelerine dönmeleri üniversite yaşantılarını ve profesyonel hayatlarını tehlikeye sokacaktır” ifadelerine yer verdi.
Yerlerinden edilen kişilerin hakları için faaliyet yürüten Fransa merkezli sivil toplum örgütü Cimade'den Mélanie Louis, geçici korumaların reddedilmesinde bir artış yaşandığını ve bu artışın nedeninin Fransa topraklarını terk etmre emri olabileceğini kaydetti. Louis, AB Konseyi'nin Mart'ta oturma izni ve işgücü piyasasına ulaşım imkanı gibi haklar sunan bir geçici koruma kararı aldığını hatırlattı ve ekledi: “Karar aynı zamanda, Ukrayna'da yasal şekilde yaşayan ve ülkelerine güvenli şekilde dönemeyen üçüncü dünya ülkeleri vatandaşlarına da koruma sağlamalı. Geçici korumadan faydalanma şartlarının genişletilmesini talep ediyoruz.”
'BİZ DE O SAVAŞI YAŞADIK'
Kiev'de mikroelektronik ve fotovaltaik teknolojileri üzerine doktora yapan Alaedine Ayad, Sorbonne Üniversitesi'ne kabul alan öğrencilerden biri. Kendisine de Fransa topraklarını terk etme emri gönderilmesinden korkuğunu kaydeden Ayad, Cezayir'e dönmesi halinde her şeyini kaybedeğinin altını çizdi. Ayad, “Benim eğitim aldığım alan Cezayir'de yok. Düşünsenize, elektronik mühendisliği eğitimi alıyorsunuz ama büfede taco ya da pizza satmak zorunda kalıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
Dedesinin 1950'lerde Fransız ordusunda hizmet ettiğini vurgulayan Ayad, “Biz niye Ukraynalılarla aynı muameleyi görmüyoruz; beraber geldik, aynı savaşı yaşadık.” dedi.
*Kaynak: Le Monde, France24
Kaynak: Web Özel