Fransa Parlamentosu'na göçmen yetkisi: Kota belirleyebilecek

Fransa göçmen krizi AB Dünya haberleri Gündem haberleri
Fransa Parlamentosu'na göçmen yetkisi: Kota belirleyebilecek

Fransa Senatosu'nun kabulü ile ülkenin Parlamentosu'na göçmen kotası belirleme yetkisi verildi. Tasarı, ülkede oturum izni olmayanlara tedavi hakkının yasaklanmasını da içeriyor.

Fransa Parlamentosu'na göç kotaları belirleme yetkisi veren yasa tasarısı ülkenin Senato'su tarafından kabul edildi.

Senato Genel Kurulunda görüşülen göç yasa tasarısı 115 "hayır" oyuna karşı, 210 "evet" oyu ile kabul edildi.

Parlamentoya, gelecek 3 yıl için göç kotaları belirleme yetkisi verilmesini kapsayan tasarı, aile birleşimi şartlarını katılaştırmayı ve öğrenci göçüne ilişkin kontrolleri artırmayı öngörüyor.

Tasarı, oturumu olmayanlara ücretsiz tedavi imkanının yasaklanmasını içeriyor.

Buna göre, ülkede oturum izni bulunmayanlar, acil durumlar hariç devletin sağladığı ücretsiz tedavi haklarından yararlanamayacak.

Tasarı yürürlüğe girdiği takdirde, uzun dönem oturum başvurusu yapanların A2 seviyesinde Fransızca bilmeleri gerecek.

Yerel makamlar, Fransa'da doğan ancak topluma adapte olmadığı kanaatine vardığı göçmen asıllı kişilere, Fransız vatandaşlığı verilmesine karşı çıkma yetkisi veren tasarı, vatandaşlığa erişim şartlarını da katılaştırmayı kapsıyor.

Tasarı yeniden müzakere için Ulusal Meclis'e gönderildi.

Aralıkta, parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'te ele alınması öngörülen tasarının, son halini alarak yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

OECD: 2022'DE GÖÇ ZİRVE YAPTI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yayınladığı Uluslararası Göç Görünümü 2023 raporuda örgüt ülkelerine kalıcı göçün 6 milyondan fazla yeni daimi göçmenle geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını duyurdu.

Rapora göre, OECD ülkelerine kalıcı göç, geçen yıl 2021'e göre yüzde 26 artarken, öncü rakamlar 2023'te bu artışın devam ettiğine işaret ediyor.

Geçen yıl OECD ülkelerine kalıcı göç, 6 milyondan fazla yeni daimi göçmenle rekor seviyeyi gördü. Söz konusu rekor seviyeler, insani ve iş gücü kaynaklı göçün yanı sıra aile üyelerine eşlik eden göçmenlerin sayısındaki artıştan kaynaklandı.

Tüm yeni daimi göçün yüzde 40'ı aile göçünden meydana gelirken, bunun yüzde 21'ini iş gücü kaynaklı göç oluşturdu. Kanada ve Ukrayna, kayıtlardaki en yüksek göçmen rakamlarını raporladı.

 

Kaynak: AA