Fransa ile Nijer arasındaki diplomatik kriz büyüyor

Fransa Nijer Afrika
Fransa ile Nijer arasındaki diplomatik kriz büyüyor
Fotoğraf: Reuters

Bir darbeyle iktidarı elen askerler tarafından diplomatik dokunulmazlığı kaldırılan Fransa'nın Nijer Büyükelçisinden bir kez daha ülkeyi terk etmesi istendi. 

Nijer ordusu, Paris'e gönderdiği bir mektupla, Büyükelçinin Niamey'den ayrılmasını istedi. Bu mektup, Nijer'deki Fransız Büyükelçisi Sylvain Itté'ye ülkeden ayrılması için verilen ültimatomun süresinin dolmasından sonra geldi.

Niamey yönetimi, 25 Ağustos cuma günü, Fransız diplomata ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermiş, ancak Fransa bunu reddetmişti.

Nijer Dışişleri Bakanlığının Salı günü gönderdiği mektuba göre, Büyükelçi Sylvain Itté "Artık Fransız Büyükelçiliği diplomatik personelinin bir üyesi olarak statüsüne bağlı ayrıcalık ve dokunulmazlıklardan yararlanmıyor".

Diplomatik kartlar ve vizeler iptal edildi

Mektupta, Sylvain Itté'nin ve ailesinin "diplomatik kartlarının ve vizelerinin iptal edildiği" belirtiliyor ve Nijerya polisine Sylvain Itté'nin "sınır dışı edilmesine devam etme talimatı verildiği" ekleniyor.

Büyükelçi Itté, ordu tarafından verilen sürenin sona ermesine rağmen hâlâ Niamey'de bulunuyor.

Fransız Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Pierre Gaudillière, dün, "Fransız askerî güçlerinin Nijer'deki Fransız askerî ve diplomatik birimlerine zarar verecek herhangi bir gerginliğe karşılık vermeye hazır olduğu ve buraları korumak için önlemler alındığı" uyarısında bulunmuştu.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Fransa Nijer Afrika