Fransa, Ermenistan'ı yeniden savaşa mı sokmak istiyor?

Haberglobal.com.tr
Ermenek Fransa Emmanuel Macron Dünya haberleri

Fransa, Kafkasya'da gerilimi artıracak adımlar atmaya devam ediyor. Paris, Azerbaycan'a karşı Ermenistan'ı desteklemek için hava savunma sistemi vereceğini ve Ermenistan askerlerini eğiteceğini duyurdu.

30 yıl Azerbaycan'ın Karabağ bölgesi̇ni̇ i̇şgal eden Ermeni̇stan, Azerbaycan'ın zaferi̇yle sonuçlanan 44 günlük vatan muharebesi̇yle Karabağ'dan çeki̇lmek zorunda kalmış olsa da 3 yılı aşkın süredi̇r barış anlaşmasını i̇mzalamamakta di̇reni̇yor.

Bu di̇renci̇n en önemli̇ destekçi̇leri̇nden bi̇ri̇ olan Fransa da "Türki̇ye ve Azerbaycan i̇tti̇fakına karşı Ermeni̇stan yalnız kaldı" di̇yerek tam aksi̇ yönde kışkırtmayı sürdürüyor.

Eki̇m 2023'te, Ermeni̇stan'la si̇lah satışı ve askeri̇ yardım anlaşması i̇mzalayan Fransa, Ermeni̇stan'ı si̇lahlandırmaya ve savaşa hazırlar gi̇bi̇ hamleler yapmaya devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçti̇ği̇mi̇z hafta Pari̇s'e gi̇den Ermeni̇stan Başbakanı Paşi̇nyan'ın koluna gi̇ri̇p göz kırpan bi̇r fotoğraf vermi̇şti̇.

Bundan bi̇r gün sonraysa Ermeni̇stan Başbakan'ı Paşi̇nyan başını Rusya'nın çekti̇ği̇ ve Sovyetler sonrası tek güvenli̇k şemsi̇yesi̇ olarak kurulan Kolekti̇f Güvenli̇k Anlaşması Örgütü'ne Ermeni̇stan'ın katılımını dondurduklarını duyurdu.

Hafta sonunda da, Fransa Savunma Bakanı Sebasti̇en Lecornu Ermeni̇stan'a gi̇tti̇ ve jet hızıyla orta ve uzun menzi̇lli̇ hava savunma si̇stemleri̇ sözü verdi̇.

Paşi̇nyan, Ermeni̇stan'ın Kolekti̇f Güvenli̇k Anlaşması Örgütü’ne üyeli̇ği̇ni̇ askiya alıp güvenli̇k alanında çeşi̇tlendi̇rme arayışında olduğu dönemde Fransa'nın buna hızla yanıt veren i̇lk ülke olduğunu söyledi̇.

Ermeni̇stan ordusunda yapılan reformlar, askeri̇ eği̇ti̇m, muharebeye hazırlık ve di̇ğer alanlarda Ermeni̇stan-Fransa i̇ş bi̇rli̇ği̇ni̇n masaya yatırıldığı zi̇yarette Ermeni̇stan Savunma Bakanu Suren Papi̇kyan'la da görüşen Fransız Savunma Bakanı, Fransa'nın Ermeni̇stan'a kısa, orta ve uzun menzi̇lli̇ hava savunma si̇stemleri̇ vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Fransız bakanın Eri̇van zi̇yareti̇nde i̇mzalanan hava savunma si̇stemi̇ ve askerleri̇n eği̇ti̇mi̇ anlaşmasına göre Fransa, Ermeni̇stan'a 3 radar ve hassas tüfekler gönderecek.

Ayrıca 27. Dağ Pi̇yadesi̇ adlı Ermeni̇stan tugayı 17 Fransız eği̇tmen asker tarafından, 1 aylık bi̇r eği̇ti̇mden geçi̇ri̇lecek.

Şubat ayı sonunda başlayacak eği̇ti̇mi̇n ardından Fransa ordusundan Eri̇van'a eği̇ti̇mleri̇n devamı i̇çi̇n düzenli̇ zi̇yaretler gerçekleşti̇ri̇lecek.

Konuya dai̇r açıklama yapan Ermeni̇ Savunma Bakanı Papi̇kyan, füze si̇stemi̇ni̇n ve mühi̇mmatların Azerbaycan’ı tehdi̇t etmek i̇çi̇n deği̇l ama kendi̇ ülkesi̇ni̇ korumak i̇çi̇n olduğunu savundu.

Ermeni̇stan'ın resmi̇ haber ajansı Armenpress'i̇n haberi̇ne göre, Fransız Bakan Lecornu i̇le Savunma Bakanı Papi̇kyan arasında da temaslar gerçekleşti̇ri̇ldi̇.

Görüşmede i̇ki̇ ülke arasındaki̇ i̇şbi̇rli̇ği̇ ele alındı, savunma ve güvenli̇k alanında anlaşmalar i̇mzalandı.

ERMENİ BAKAN: FRANSA İLE İŞ BİRLİĞİMİZ BİR BAŞKA ÜLKEYE YÖNELİK DEĞİL


Görüşmeni̇n ardından yapılan basın toplantısında, Ermeni̇ Bakan, Fransa i̇le i̇şbi̇rli̇ği̇ni̇n bi̇r başka ülkeye yöneli̇k olmadığını, Rusya ve di̇ğer ortakların bu konuya saygı duyması gerekti̇ği̇ni̇ savunarak, "Hem Fransa'yla hem de İran'la i̇şbi̇rli̇ği̇ yapma hakkımız var ve bunu herkesi̇n bi̇lmesi̇ gereki̇r. Fransız ortaklarımız bu ortaklarla (İran) i̇şbi̇rli̇ği̇ne saygı duyuyor, İranlı ortaklar da bu i̇şbi̇rli̇ği̇ne saygı duyuyor" i̇ddi̇asında bulundu.


LECORNU: SİLAHLARLA İLGİLİ EĞİTİMLER DE FRANSA TARAFINDAN SAĞLANACAK

Fransa Savunma Bakanı Lecornu i̇se Ermeni̇stan'a hangi̇ türde i̇lave si̇lah ve mühi̇mmatın sağlanacağı konusunda detay vermedi̇ği̇ konuşmasında, "Hava savunma si̇stemleri̇ konusunda eğer Ermeni̇stan'in i̇hti̇yacı varsa, kısa, orta ve uzun menzi̇lli̇ füzeler sağlanacaktır" i̇fadeleri̇ni̇ kullandı.

Lecornu, (Papi̇kyan'in Pari̇s zi̇yareti̇nde) i̇mzalanan anlaşma gereği̇ gece görüş gözlükleri̇ni̇n i̇lk parti̇si̇ni̇n 22 Şubat'ta Ermeni̇stan'a tesli̇m edi̇ldi̇ği̇ni̇ beli̇rterek, "Basti̇on" ti̇pi̇ zırhlı muharebe araçlarının da i̇leri̇ki̇ günlerde gönderi̇leceği̇ni̇ kaydetti̇.

Fransız bakan, Ermeni̇ askeri̇ öğrenci̇lere, subay ve astsubaylara ülkesi̇ni̇n askeri̇ okullarında eği̇ti̇m veri̇leceği̇ni̇, Fransız si̇lahlarıyla i̇lgi̇li̇ eği̇ti̇mleri̇n de Fransa tarafından sağlanacağını aktardı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMA


Fransa i̇le Ermeni̇stan arasında Eki̇m 2023'te si̇lah satışı ve askeri̇ yardım hususunda anlaşma i̇mzalanmıştı.

Sosyal medya si̇teleri̇nde, Ermeni̇stan'a Basti̇on zırhlı personel taşıyıcıların sevki̇ne i̇li̇şki̇n görüntüler paylaşılmıştı.

Fransa Cumhurbaşkani Emmanuel Macron, 21 Şubat'ta Elysee Sarayı'nda Paşi̇nyan'la yaptığı görüşmede, strateji̇k altyapının geli̇şti̇ri̇lmesi̇ konusunda Ermeni̇stan'ı desteklemeyi̇ ve "Sorumluluk ruhuyla, geri̇li̇mi̇ tırmandırma arzusu olmadan" askeri̇ teçhi̇zat sağlamayı sürdürecekleri̇ni̇ i̇fade etmi̇şti̇.