Finlandiya'nın üslubu neden İsveç'e göre daha yapıcı?

Finlandiya NATO
Finlandiya'nın üslubu neden İsveç'e göre daha yapıcı?
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve Finlandiya Cuhmurbaşkanı Sauli Niinisto. Fotoğraf: Reuters

Terör örgütü PKK unsurlarına desteği ile bilinen Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmak için Türkiye'nin onayına ihtiyaçları var. İsveç gerilim yaratan açıklamalarla süreci yürütürken Finlandiya'nın yapıcı tavrı dikkat çekiyor. Peki bu fark neden?

Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için Türkiye’yi ikna etmek zorunda. Ülkelerin dış işleri bakanları bir araya gelirken, iki İskandinav ülkesinden heyet Ankara’ya da geldi. Ülkeler arasında liderler bazında bir temas olmadı. PKK’ya sağladığı mühimmatlar ile dikkat çeken İsveç’te terör örgütü ile ilişki içinde olan pek çok dernek tespit edildi.

İki ülke de NATO’ya katılma talebini dile getirdikten sonra Türkiye’ye karşı farklı tonda açıklamalar yapıyor. Finlandiya’nın İsveç'e göre çok daha sakin ve yapıcı bir üslubu olduğu görülüyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Ankara Gar Katliamı’ndan sonra Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek "2015 yılında Türkiye'ye yaptığım resmi ziyarette eşim ve ben Ankara'daki saldırının ardından yaşananları yakından takip edebildik. O zaman kurbanların yakınlarına desteğimizi gösterdik ve terör saldırısını kınadık" ifadelerini kullandı.

Niinisto Türkiye'nin güvenlik konusundaki endişelerini anladıklarını dile getirerek Twitter hesabından "Finlandiya terörle mücadeleyi ciddiye alıyor" paylaşımını yaptı. Bu paylaşımın altına da katliam alanına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile karanfil koydukları bir anın fotoğrafını koydu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçen ay katıldıkları NATO zirvesi sonrasında Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun açıklamalarını temkinli ve dengeli bulduğunu belirtirken İsveç’in tavrının provokatif olduğunu vurgulamıştı.

FİNLER NEDEN DAHA YAPICI?

Peki Finlandiya neden İsveç’e göre süreci daha yapıcı götürmeye çalışıyor? Filmi biraz geriye saralım… Finlandiya Sovyetler Birliği ile 105 gün süren bir Kış Savaşı yapmış (1939-1940) ve sonunda ülke topraklarının yüzde 10'unu Kızıl Ordu'ya bırakmıştı. Ayrıca ülke yıllarca Rus İmparatorluğu hakimiyetinde yaşadı.

Bu sebepten Finlandiya uzun yıllardır askeri olarak Rusya’ya kızdıracak bir hamle yapmak istemiyor ancak Ukrayna’nın başına gelenler de ülkede bir panik havası oluşmasına sebebiyet verdi. Altı ay önce ülkede NATO’ya katılımı destekleyenlerin oranı yüzde 20’ydi. Bu destek şu an yüzde 80’e çıktı. Ülkede yapılan son kamuoyu anketine göre; 10 Finlandiyalıdan 8’i gerektiği durumda savaşmaya hazır olduğunu beyan ediyor. Finlandiya ordusunun elinde sahada kullanılabilecek 800 silah bulunuyor.

Finlandiya 1995 yılında AB’ye katıldığında da NATO üyeliği gündeme gelmiş ancak ülke o zaman böyle bir hamle yapmamıştı. Rusya coğrafi olarak Finlandiya’nın 25 katı büyüklükte. Finlandiya ortaçağda İsveç tarafından yönetilirken daha sonra Rus İmparatorluğu’nun bir otonom bölgesi olarak hayatına devam etti. 1917 Bolşevik Devrimi’nden sonra ise ülke bağımsızlığını ilan etti.

105 gün dondurucu soğukta süren kış savaşının ardından ülke, toprağının yüzde 10’unu düşmanına verse de devasa bir ordu karşısında nasıl direnebildiğini gösterdi. Ülke Sovyetlerle mücadeleden sonra Nazilerin etkisi altına girdi ve daha sonra bağımsızlığını yeniden kazandı.

Finlandiya'nın üslubu neden İsveç'e göre daha yapıcı? - Resim : 2

GSYH'NİN YÜZDE 4'ÜNÜ ÖDEDİ

Sovyetler ile savaşın ardından Finlandiya anlaşma gereği sekiz yıl boyunca, Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 4’ünü Sovyetler Birliği’ne ödedi. Yaşanan onca olaydan sonra 1944 yılında Finlandiya Başbakanı Juho Kusti’nin yaptığı şu açıklama ülkenin dış politikasının çerçevesini çizecekti: “Bütün bilgelik gerçekliği kabul etmekte yatar.”

Ülke yıllar boyunca doğuda çok güçlü bir komşusu olduğunun farkındı olarak yaşadı. 15 Mayıs 2022 tarihinde ise Finlandiya Başbakanı Sanna Marin artık yanı başlarında barışçıl bir Rusya olacağını düşünemeyeceklerini söyledi.

1300 kilometre olan Finlandiya Rusya sınırından olağanüstü bir durum olmadığı zamanlarda yılda ortalama 7 milyon kişi geçiyor. Rus turistlerin pek çoğu Finlandiya’da kayak tatili yapıyor. Sınırın Finlandiya tarafında 3 bin 100 gümrük görevlisi var. Sınırda 13 geçiş noktası bulunuyor, ihtiyaç dahilinde 10 nokta daha açılabiliyor. Finlandiya güçleri sınırda köpekler ile devriye atarak uyuşturucu madde veya insan kaçakçılığının izlerini sürüyor.

Kaynaklar: Bloomberg, Finland.fi

Finlandiya'nın üslubu neden İsveç'e göre daha yapıcı? - Resim : 3

Kaynak: Web Özel

NATO Finlandiya