Filipinler'den ilginç Ukrayna açıklaması

Ajans Bizim
Filipinler Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Filipinler'den ilginç Ukrayna açıklaması
Fotoğraf: DepoPhotos

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’i başkent Manila'da bulunan Malacanan Sarayı'nda ağırlayan Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, Ukrayna'daki çatışmaya son verecek çözümün, sadece Kiev'e değil, dünyanın geri kalanına da uygun olması gerektiğini söyledi.

Yalnızca kendi barış formülünü öne sürerek “Rusya’sız” Ukrayna Barış Zirvesi düzenlenmesinde ısrar eden Vladimir Zelenskiy, bir araya geldiği Filipinli mevkidaşı Ferdinand Marcos ile görüşmesinde, Filipinler'de Ukrayna Büyükelçiliğinin bu yıl açılacağını duyururken, Filipinler'in Kiev tarafından ortaya atılan önerilen “barışçıl adımlara katıldığı” için teşekkür etti.

Zelenski’nin bu sözlerinin ardından konuşan Marcos, Filipinler'in “devam eden çatışma ortamında barışın sağlanması” amacıyla Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi çok taraflı platformlar aracılığıyla Ukrayna'ya destek vermeye istekli olduğunu belirtti.

Marco, “Ülkenizde barışın pekiştirilmesine, çatışmaların durdurulmasına ve siyasî bir çözüme ulaşılmasına katkıda bulunmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Sözün eylemden daha kolay olduğunun, aynı zamanda, zor da olsa, sadece Kiev için değil, dünyanın geri kalanı için de (…) kabul edilebilir bir çözüme ulaşılmasının gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Filipinler Haber Ajansının (PNA) haberine göre, Marcos, Devlet Başkanlığına seçildiği 2019'dan bu yana Filipinler'i ilk kez ziyaret eden Zelenski’yi, başkent Manila'da bulunan Malacanan Sarayı'nda ağırladı.

Zelenski, görüşmede, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğine verdiği destek ile savaşa yönelik tutumundan dolayı Marcos’a teşekkür etti.

Marcos'a, 15-16 Haziran'da İsviçre'de yapılacak Ukrayna Barış Zirvesine katılımı için de teşekkürlerini ileten Zelenski, ikili ilişkileri güçlendirmek için bu yıl Manila'da Büyükelçilik açmayı planladıklarını belirtti.