Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole'de konuştu

Trump'ın yeni bir faiz indirimi konusunda sürekli üzerinde kamuoyu baskısı yaratmaya çalıştığı Fed Başkanı Jerome Powell, Trump'ı hayal kırıklığına uğratacak mesajlar verdi

Belki de bu akşam Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole kasabasındaki konuşmasını dinleme konusunda en çok sabırsızlığa sahip isim ABD Başkanı Donald Trump'tı. Fed'in faiz indirimi yapmayarak ABD ekonomisinin önüne engeller koyduğunu iddia eden Trump, bir süredir Fed Başkanı'nın sert sözlerle eleştiriyor ve ABD kamuoyuna her fırsatta şikayet ediyordu. Fed Başkanı'nın bugünkü Jakcson Hole konuşması bu nedenle merakla bekleniyordu. Dünden bu yana sadece bir kaç Fed bölge başkanı dışında tüm Fed başkanları, yeni bir faiz indirimine ihtiyaç olmadığını söylüyordu.
Ve bugün beklenen konuşma gerçekleşti. Fed Başkanı Powell'ın konuşmaları aslında Trump'ı biraz daha kızdıracak türden. 

"ABD'NİN TİCARET POLİTİKASINI FED BELİRLEMİYOR"
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in küresel ticaret müzakerelerini etkileme yeteneğinin çok az olduğunu belirterek, küresel ticaretteki belirsizlikleri bankanın para politikasının çerçevesine oturtmanın kendileri için "yeni bir zorluk" olacağını söyledi.

Powell, Fed'in Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen "Para Politikasında Zorluklar Sempozyumu"nda ABD ekonomisi ve para politikasına ilişkin bir konuşma yaptı. 
Powell, "ABD ekonomisi Fed'in hedeflerinin her ikisine de yakın. Yavaşlayan global büyüme, ticaret politikası belirsizlikleri, cansız enflasyon olumlu görünüm üzerinde baskı yaratıyor. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz, son toplantıdan bu yana geçen 3 hafta olaylarla dolu. Finansal piyasalar karmaşık resme güçlü şekilde reaksiyon verdi. Finansal istikrara yönelik riskler ılımlı görünüyor. Fed; görünümü, riskleri değerlendirmek için geniş bir bantta verileri ve diğer bilgileri sindirdi ve uygun politikayı belirledi. İşletme yatırımları, imalat zayıfladı, istihdam büyümesi güçlü, tüketici harcamaları ılımlı büyümeyi iyi destekliyor. Sağlıklı ABD ekonomisinin daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyduğu önermesi genel olarak doğrulandı. Bu dönemde problem yüksek enflasyon değil, düşük enflasyon" dedi. 

Powell konuşmasında gelecek dönemde faiz indirimi konusunda nasıl bir yol izleneceğine dair net bir sinyal vermezken, hazirandan beri kullandığı "Genişlemeyi sürdürmeye uygun bir şekilde davranacağız." ifadesini kullandı. 

ABD'nin ticaret politikasını Fed'in belirlemediğini, bu politikanın belirleyicisinin hükümet ve kongre olduğunu hatırlatan Powell, "Önemli risklerle karşı karşıya olan ekonomiyi yürütmek için çalışıyoruz." diye konuştu. 

"ŞARTLAR KÖTÜLEŞİRSE FED UYGUN POLİTİKAYI BELİRLER"
Powell, "Para politikası, tüketici harcamalarını, yatırımları ve kamu güvenini desteklemek için çalışan güçlü bir araç olsa da uluslararası ticaret için yerleşik bir kural sağlayamaz." değerlendirmesini yaptı. 

Fed'in gelen verilere bakarak ticaret politikasının ekonomik görünümü nasıl etkilediğini incelediğini dile getiren Powell, ABD ekonomisinin olumlu bir konumda olduğunu istihdamın "sağlam" ve yükselen ücretlerin "tüketimi" desteklediğini ve büyümenin "ılımlı" kaldığını vurguladı. 

Fed'in riskleri değerlendirerek uygun politikayı belirlediğinin altını çizen Powell, yüzde 2'ye yakın enflasyon oranı hedefiyle ABD ekonomisinin büyümesini sürdürmesine uygun bir şekilde davranacaklarını sözlerine ekledi.

Jackson Hole'da düzenlenen merkez bankacılar toplantılarının açılışında konuşan Powell, Fed'in ekonomik ve jeopolitik riskleri takip ettiğini belirtirken, bunların çoğunun Trump yönetiminin Çin ve diğer ülkeler ile ticaret savaşıyla bağlantılı olduğunu da not etti. 

Ticaret savaşlarının işletme yatırımlarına ve güveni zarar vermesi, "kötüleşen" global büyümeye katkı vermesi halinde Fed'in uygun para politikasını belirleyeceğini vurguladı. 

Powell konuşmasında, cari duruma yönelik herhangi bir politika yatırımını yönlendirmek için emsal bulunmadığını belirtirken, para politikasının uluslararası ticaret için bir kural kitabı oluşturamayacağını da ifade etti. 

Powell'in konuşmasının genel havası Eylül ayında Fed'den Temmuz ayındaki gibi bir faiz indirimi bekleyen birçok yatırımcıyı hayal kırıklığına uğrattı.

Donald Trump FED faiz indirimi