Fas'ta deprem faciası: Can kaybı 2 bini aştı, Türkiye'den 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personeli hazır bekletiliyor

Dünya haberleri Gündem haberleri Fas Deprem Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca
Fas'ta deprem faciası: Can kaybı 2 bini aştı, Türkiye'den 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personeli hazır bekletiliyor

Fas'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2122, yaralıların sayısı 2421'e yükseldi. Bakan Koca, 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personelinin deprem için hazır bekletildiğini açıkladı.

 Fas’ta cuma gecesi meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2122'ye, yaralıların sayısı ise 2421'e ulaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,Marakeş kentinde meydana gelen deprem nedeniyle, travma eğitimi almış 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personelinin, bölgeye görevlendirilmek üzere hazırda bekletildiğini bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Faslı kardeşlerimiz için hazırız" sözlerini sarf ederek, Fas'ın Marakeş şehrinde yaşanan ve şiddeti sonradan 7 olarak açıklanan deprem sebebiyle Sağlık Bakanlığınca deprem bölgesine ekip ve ekipman gönderilmesi için görüşmelerin başlatıldığını belirtti.

Acil müdahale üniteleri, jeneratörler, tıbbi sarf malzemeleri, ilaçlar ve gerekli tıbbi cihazların hazırlandığı bilgisini veren Koca, "Travma eğitimi almış 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personeli, bölgeye görevlendirilmek üzere hazırda bekletilmektedir." ifadesini kullandı.

Bölgede, birbirinden uzak noktalardaki farklı yerlerde geniş alana yayılan seyrek yıkımlardan dolayı arama kurtarma çalışmalarında aksaklıklar yaşanıyor.

Depremin yaşandığı kentlerde yaşam bir taraftan normal seyrinde devam ederken bir taraftan da depremzedeler zarar gören evlerinden eşyalarını çıkarmaya çalışıyor.

Sivil savunma ekiplerinin bölgeyi boşaltma çabalarının pek etkili olmadığı gözleniyor.

En çok zararı eski yapılar gördü

Bölgedeki eski camilerin arasında yer alan Amezmiz’deki Mescid el-Atik’in minaresinin üst kısmı tamamen yıkılırken, duvarlarında derin çatlaklar oluştu.

Genelde eski yapıların etkilendiği depremde, birçok şehirde tarihi eserler de zarar gördü.

Zarar gören eserlerin arasında 12 yüzyılda inşa edilen Marakeş yakınlarındaki Mescid el-Azam da bulunuyor.

Mescid el-Azam UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

 

 

Kaynak: AA

Fas deprem Fahrettin Koca UMKE