Faslı Bakan'ın Avustralyalı iş insanıyla öpüştüğü iddiası ülkeyi karıştırdı

Ajans Bizim
Fas Avustralya Skandal
Faslı Bakan'ın Avustralyalı iş insanıyla öpüştüğü iddiası ülkeyi karıştırdı

Fas Enerji Dönüşümü Bakanı Leyla Binali'nin çıkar çatışması içinde olmasından şüpheleniliyor.

Avustralya basını tarafından bir hafta önce ortaya çıkarılan ve bir kadın ile bir erkeği öpüşürken gösteren bir fotoğraf Fas’ta tartışma yarattı.

Fas medyasına göre, bu çift, Avustralya'nın en zengin ikinci adamı ve Fortescue Metals madencilik grubunun kurucusu Andrew Forres ile Faslı bakan!

İddiaya konu olan bağlantı, nisan ayında Kraliyet Fosfat Kurumu (OCP) ile Avustralyalı madencilik grubu Fortescue Metals arasında gelecekte bir işbirliği yapılacağının duyurulması nedeniyle sorunludur. 

OCP'nin Yönetim Kurulu üyesi ve yeşil hidrojenin geliştirilmesinden sorumlu Bakan olan Leyla Binali, Fas basını tarafından hesap vermeye çağrıldı. Binali, fotoğraftaki kadının kendisi olduğunu reddediyor.

Faslı Bakan'ın Avustralyalı iş insanıyla öpüştüğü iddiası ülkeyi karıştırdı - Resim : 1

"Ahlâksızlık suçu..."

Kadın-Erkek Eşitliği Derneğinin Başkanı ve kurucusu Gizlan Mamuni, "bir kadının özel hayatını meşrulaştırmaya zorlandığını görmekten üzüntü duyduğunu" söyledi. 

Ona göre, bu vaka, Fas'ta ayrıcalıklı geçmişe sahip kadınların bile evlilik dışı cinsel ilişki suçlamaları söz konusu olduğunda toplumsal baskıya maruz kaldıklarını gösteriyor.

Fas Ceza Kanununun 490’uncu maddesinde ahlâksızlık suçu olarak tanımlanan evlilik dışı cinsel ilişki bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Gizlan Mamuni, davanın özel bir muameleye tabi tutulduğunu, çünkü davaya karışan esas kadının önde gelen bir siyasetçi olduğunu ve "çıkar çatışması şüphelerinin mahremiyetine tecavüz için bahane olduğunu" kaydetti.

Mamuni, kendisinden önceki siyasetçilerin de ciddî çıkar çatışması şüphelerine konu olduğunu, ancak bu vakaların medyada benzer şekilde yer almadığını belirtti.

The Australien gazetesi, 27 Mayıs Pazar günü, Avustralyalı işadamı Andrew Forest ve Faslı Bakan Leyla Binali olduğunu aktardığı bir kadın ve erkeğin kucaklaşıp öpüştükleri bir fotoğraf yayınladı. Gazete, fotoğrafın bir hafta önce Bakanın çalışma ziyaretinde bulunduğu Paris'te çekildiğini belirtti.

Andrew Forest, 33 milyar doları aşan varlığıyla Avustralya'nın en zengin ikinci adamı.

Fotoğraf Fas'ta büyük bir heyecan yarattı ve kısa sürede sosyal ağları alevlendirdi. Fas medyası da Binali’yi temize çıkmaya ve yaptıklarını açıklamaya çağırdı.

Leyla Binali'nin şubat ayında Avustralyalı işadamının şirketinden bir heyeti kabul ettiğini hatırlatan pek çok internet kullanıcısı ve yorumcu, hükümetin bir üyesi olarak imajına, krallığa ve muhafazakâr Fas toplumuna olan “feci etkisine” ek olarak, bu hikâyede daha da ciddî bir şey olduğunu, yani olası bir çıkar çatışması olduğunu ifade etti.

Avustralya gazetesi, ikilinin arasında "kalıcı bir ilişki" olduğunu iletiyor.

"Faslı bir kadın ve anne olarak..."

Binali, 28 Mayıs Salı günü bir açıklama yaparak, Avustralya gazetesi tarafından yayınlanan fotoğraftaki kadının kendisi olduğunu kesin bir dille reddetti.

Binali, bir yandan "Faslı bir kadın ve anne olarak", diğer yandan da "hükümette ülkenin yüksek çıkarlarını savunan sorumlu bir Bakan" olarak itibarına değer verdiğini söyledi.

Avustralya gazetesinin iddialarının "herhangi bir dayanaktan yoksun sahte iddialar" olduğunu yineleyen Faslı bakan, "çıkar gruplarından kaynaklanan bir intikam biçimi" olarak nitelendirdiği saldırılara ilk kez maruz kalmadığına dikkat çekti.

46 yaşındaki Binali, zengin niteliklere sahip uluslararası bir enerji ve finans uzmanıdır. Fas’ta ve Fransa’da üniversite eğitimin tamamlayan Bakan, ayrıca ekonomi doktorasına sahip.

Binali, Kral 6’ncı Muhammed tarafından 2021 yılında Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak atandı.