FAA'den kritik Boeing ziyareti

Ajans Bizim
boeing ABD Havacılık
FAA'den kritik Boeing ziyareti

Boeing, Alaska Havayolları Boeing 737 MAX 9 ile gerçekleştirdiği son etkinliğin ardından önümüzdeki hafta Amerikan Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) başkanı tarafından ziyaret edilecek. 

Boeing üzerindeki incelemeler, 737 MAX 9'daki bir kapı tapasının uçuşun ortasında patlayarak kabin basıncının düşmesine ve acil inişe yol açtığı son olayın ardından artmaya devam edecek gibi görünüyor. Olayın ardından FAA, bir denetim süreci oluşturmak için havayolları ve Boeing ile birlikte çalışırken, kapı tapaları olan tüm MAX 9'ların yere indirilmesini emretti.

İzleyen günlerde Boeing'in pilot el kitaplarındaki bilgileri atladığı ortaya çıktı. Basınçsızlaştırma sırasında kokpit kapısı olması gerektiği gibi açılıyordu, ancak pilotlar bunu bilmiyordu. Haftalar sonra FAA denetim sürecini onayladı ve havayolları bu denetimleri tamamladıktan sonra MAX 9'ların gökyüzüne dönmesine izin verdi.

Eksik vidalar

Bu hafta başında Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ön raporunu yayınladı. Rapor, kapı tapasının dört vidanın eksik olduğunu ve bunun da patlamaya yol açtığını ortaya koydu.

FAA, Michael Whitaker'ın Boeing yönetimiyle görüşmek üzere önümüzdeki hafta Seattle'a gideceğini duyurdu. Basına yansıyan bilgilere göre, Whitaker'ın ziyaretine ilişkin ayrıntılar henüz net değil, ancak Renton'daki MAX uçağının üretim tesisini ziyaret etmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

FAA, yaklaşık üç hafta önce, Amerikalı üreticinin uçakları üzerinde yapılan çalışmaları denetlemek üzere Renton'a ve Spirit Aerosystems'in Kansas'taki tesislerine müfettişler göndermişti. FAA ayrıca Boeing'in MAX uçağının üretimini arttırmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Boeing'in itibarı yara aldı

Havayolu yöneticilerinin söyleyecek çok şeyi vardı; United Airlines'tan Scott Kirby, uçağın yakın zamanda sertifikalandırılmayacağına inandığı için havayolunun MAX 10 uçağı olmadan bir gelecek planı oluşturmaya başlayacağını söyledi. Daha sonra United'ın Boeing siparişlerinden bazılarını değiştirmeye çalıştığı ve Airbus'ın United'a daha fazla uçak satmak için teslimat slotlarını geri almaya çalıştığı bildirildi. United kısa bir süre önce Airbus A321neo'yu filosuna entegre ederek yirmi yılı aşkın bir süredir ilk kez yeni bir Airbus uçağı almış oldu.

Emirates Başkanı Tim Clark da kısa süre önce havayolu şirketinin mühendislerini montaj hatlarını incelemek üzere Boeing tesislerine göndereceğini açıklayarak Amerikalı üreticiye olan güven eksikliğini gösterdi.

Sesini yükseltmesiyle tanınan Ryanair Group CEO'su Michael O'Leary, biraz farklı bir yaklaşım sergiledi. Bazı havayollarının MAX siparişlerinden vazgeçebileceğine dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından O'Leary, Ryanair'in istemediği tüm uçakları alacağını söyledi ve Boeing'e olan güvenini paylaştı.