18 Şubat'a kadar sürecek, Yunanistan da katıldı

Ajans Bizim
Askeri teknoloji Suudi Arabistan yunanistan
18 Şubat'a kadar sürecek, Yunanistan da katıldı
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiliz Eurofighter Typhoon'ları, kısa bir süre önce Kral Abdülaziz Hava Üssünde düzenlenen ve merakla beklenen "Spears of Victory" (Zafer Mızrakları) tatbikatına katılmak üzere Suudi Arabistan'a iniş yaptı.

XI [Avcı] Filosuna ait savaş uçakları Lincolnshire'daki RAF Coningsby'yi ana üsleri olarak kabul ediliyor. Bu istasyon, İngiliz semalarının korunmasından sorumlu iki önemli RAF Hızlı Tepki Uyarısı [QRA] üssünden biri.

Kraliyet Hava Kuvvetleri için bu çok uluslu etkinliğe katılmak, kuvvet unsurlarının bölgedeki stratejik ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışması için altın bir fırsat olarak görülüyor.

6 Şubat'ta başladı

"Spears of Victory" tatbikatı 6 Şubat'ta başladı. Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen bu çok uluslu hava eğitim etkinliği 18 Şubat'a kadar devam edecek. 

Tatbikata Suudi Arabistan kuvvetlerinin çeşitli kollarından askeri profesyoneller ile Bahreyn, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Yunanistan, Pakistan ve ABD'den birlikler katıldı.

Kritik bir eğitim girişimi

Birleşik Krallık Müfreze Komutanı Filo Lideri Hodgkinson etkinliği överek şunları söyledi: 

"Spears of Victory 24, kuvvet unsurlarımızın bölgedeki stratejik ortaklarla işbirliği yapmaları için kritik bir eğitim girişimi sunmakta ve son derece yetenekli pilotlarımız ile Typhoon Force mühendislerimizin hünerlerini sergilemektedir. Ortak hedefimiz hava hâkimiyetinde tavizsiz mükemmelliktir ve bu sayede geniş Orta Doğu bölgesinde istikrara olan sarsılmaz bağlılığımızı ortaya koymaktadır." 

Tatbikatın ana odak alanları savunma amaçlı karşı-hava, saldırı amaçlı karşı-hava operasyonları ve canlı düşmanlar ve simülasyonlar içeren hava engelleme tatbikatlarını kapsıyor.

Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, "Amacımız pilotların çeşitli zorlu hava senaryoları karşısındaki tepkilerini test etmektir" denildi.

Diğer uçaklar

Dördüncü kez düzenlenen tatbikat, Suudi Arabistan'ın doğu bölgesinde stratejik bir konuma sahip. Bu konum, özellikle karşılaştıkları ortak hava savunma zorlukları göz önüne alındığında, katılımcı Hava Kuvvetleri arasındaki işbirliğini geliştirmek için ideal bir ortam sağlamakta. 

Bu etkileyici tugayda Kraliyet Hava Kuvvetleri [RAF] Typhoon'larını görmek mümkün. Onlara kendi Typhoon, Tornado ve F-15'leriyle donatılmış Suudi Kraliyet Hava Kuvvetleri de katılıyor. Bahreyn, Yunanistan ve BAE de F-16'larını görevlendirirken Katar da F-15 jetlerini bu tatbikat için konuşlandırıyor. 

Rafale savaş uçaklarının yanı sıra Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri'nden bir müfreze de tatbikata daha fazla güç katıyor. Umman Kraliyet Hava Kuvvetleri de Typhoon'larını konuşlandırarak tatbikata katılıyor. Ayrıca Pakistan Hava Kuvvetleri de JF-17'lerini bu çok uluslu girişime ekleyerek önemli bir katkıda bulunuyor.

JF-17 ve Rafale'in yolları kesişiyor 

Bu, JF-17'ler ile Rafale'lerin yollarının gerçekten kesiştiği ender olaylardan biri olabilir. İlginçtir ki, uzun süredir rakip olan Hindistan ve Pakistan bu savaş uçaklarını kendi kuvvetlerinde kullanmakta: IAF [Rafale] ve PAF [JF-17s]. Her iki taraf da göreceli performanslarını ölçmek isteyecektir. 

Pakistan Hava Kuvvetleri'ne göre, ekipleri "özel hava ve yer ekibi tarafından desteklenen JF-17 Thunder savaş uçaklarının yer aldığı tatbikatta gelişmiş savaş yeteneklerini göstermeye" hazırlanıyor. 

 


BAŞLIĞI KOPYALA