Everest'ten korkunç haberler: 2 kişi öldü, 3 kişi kayıp

Ajans Bizim
Nepal
Everest'ten korkunç haberler: 2 kişi öldü, 3 kişi kayıp
Fotoğraf: DepoPhotos

Nepal Turizm Bakanlığı, Kenyalı ve Nepalli iki dağcının Everest Dağı zirvesi yakınlarında öldüğünü, üç kişinin halen arandığı ve dünyanın en yüksek dağında bu dağcılık sezonunda ölenlerin sayısının en az dörde yükseldiğini duyurdu.

Turizm Bakanlığı yerel ofis başkanı Kim Lal Gautam, Kenyalı dağcı Joshua Cheruiyot Kirui'nin cesedinin zirve ile Hillary Geçidi arasında bulunduğunu söyledi. 40 yaşındaki adam ve halen kayıp olan Nepalli rehberi Nawang’dan 22 Mayıs Çarşamba gününden bu yana haber alınamıyordu.

Turizm Ofisinden yapılan açıklamada, 37 yaşındaki Binod Babu Bastakoti adlı bir başka Nepalli dağcının da aynı gün yaklaşık 8 bin 200 metre yükseklikte öldüğü belirtildi. Bu ölümler, Nepal'de bu dağcılık sezonundaki altıncı ve yedinci ölümler oldu.

Üç kişi kayıp

Çarşamba gününden bu yana kayıp olan Kenyalı dağcının rehberinin yanı sıra iki kişi daha halen aranıyor.

Bu kişilerin, 21 Mayıs Salı sabahı Everest Dağının zirvesinden inerken bir çıkıntının çökmesi sonucu yaklaşık 8 bin 750 metre yükseklikte kaybolan 40 yaşındaki İngiliz dağcı Daniel Paul Paterson ve 21 yaşındaki rehberi Pas Tenji olduğu açıklandı.

Everest’e bu yıl 900'den fazla tırmanış izni verilmişti.

Tırmanış sezonunun nisan ayında başlıyor ve Haziran başına kadar sürüyor. Nisan ayından bu yana yaklaşık 500 yabancı ve Nepalli dağcı Everest'in zirvesine ulaştı. Sıcaklıkların ılıman ve rüzgarların genellikle daha hafif olduğu bahar aylarında yüzlerce dağcı, dünyanın en yüksek 14 zirvesinden sekizine ev sahipliği yapan Nepal'e akın ediyor.

Nepalli rehberler

Her yıl Everest'in zirvesine ilk ulaşan çok tecrübeli rehberler, güvenli bir rota açıyor. Nepal'in milyonlarca dolarlık dağcılık endüstrisi, rehber olarak görev yapan ve şerpa olarak adlandırılan Nepalli uzman dağcıların deneyimine dayanıyor. 

Her yıl yabancı dağcılara eşlik ettikleri için ağır bir bedel ödüyorlar ve Everest'teki ölümlerin üçte birini Nepalli rehberler oluşturuyor.

Romanyalı dağcı Gabriel Viorel Tabara, 20 Mayıs’ta, dünyanın en yüksek dördüncü dağı olan Lotse'deki çadırında ölü bulundu. Everest'in zirvesine geçen hafta ulaştıktan sonra kaybolan iki Moğol dağcı ölü bulunmuştu.

Daha önce de bir Fransız ve bir Nepalli dağcı dünyanın en yüksek beşinci zirvesi olan Makalu'da ölmüştü.

Nepal bu yıl, çoğu Nepalli bir rehberle tırmanan yabancı dağcılara, 419'u Everest için olmak üzere, dağlarına tırmanmaları için 900'den fazla izin verdi. 2023 yılında 600'den fazla dağcı Everest'in zirvesine ulaşırken, bu yıl 18 ölümle feci bir rekora imza atıldı.