Etiyopyalı muhalif vurularak öldürüldü ve yola atıldı

AJANS BİZİM
Dünya haberleri
Etiyopyalı muhalif vurularak öldürüldü ve yola atıldı

Etiyopyalı üst düzey bir muhalefet isim vurularak öldürüldü ve cesedi sorunlu Oromia bölgesindeki memleketi Meki'de bir yol kenarında bulundu.

BBC’nin haberine göre, 41 yaşındaki Bate Urgessa, hükümetin açık sözlü bir eleştirmeniydi ve birkaç kez hapse atılmıştı.

Aile üyeleri yerel haber sitesi Addis Standard'a, "hükümet güvenlik güçlerine benzeyen" kişilerin Salı gecesi onu otel odasından aldığını söyledi. Oromia bölgesel hükümeti, güvenlik güçlerinin olaya karıştığı iddialarını reddetti.

Etiyopya son yıllarda siyasi ve kültürel figürlerin öldürülmesinde bir artış gördü.

Bate, Etiyopya'daki en büyük siyasi partilerden biri olan Oromo Kurtuluş Cephesi'nin (OLF) üst düzey bir yetkilisiydi.

OLF, Bate'nin "acımasızca öldürülmesini" kınadı ve onun "etkili, cesur ve özverili bir Oromolu" olduğunu belirtti. Açıklamada, "Bilinçli ve aktif Oromo siyasi ve kültürel figürlerinin haksız ve yargısız infazı, yıllar ve on yıllar boyunca Oromo'yu susturmaya yönelik sistematik ve sorumsuz bir eylem olmuştur" denildi.

Ölümü sosyal medyada öfkeye yol açarken, insan hakları grupları adalet talep ediyor. Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC) baş komiseri Daniel Bekele, sosyal medya platformunda X'te federal yetkililerin "faillerden hesap sorması" gerektiğini yazdı.

Kasabada telefon hatları kesik, ancak Bate'nin öldürülmesinin protestolara neden olabileceği belirtiliyor.

Bate son yıllarda birkaç kez hapse atılmış ancak şiddet içermeyen muhalefetin savunucusu olmaya devam etmişti.

Şubat ayında güvenlik güçleri kendisini "huzursuzluğu kışkırtmak için çalışmakla" suçladı. Fransız gazeteci Antoine Galindo ile röportaj yaparken tutuklandı ve daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Galindo bir hafta hapiste kaldıktan sonra serbest bırakıldı ve Paris'e döndü.

OLF, 2021'deki son genel seçimi, siyasi alanın faaliyet göstermek için çok dar olduğunu söyleyerek boykot etti. O sırada hükümeti birçok üyesini, destekçisini ve liderini tutuklamakla suçladı.

Oromo etnik grubu Etiyopya'daki en büyük grup, ancak bazı liderleri ülkenin geleneksel seçkinlerinden ayrımcılığa uğradıklarını söylüyor.

OLF eskiden silahlı bir gruptu ancak etnik bir Oromo olan Abiy Ahmed'in başbakan olmasının ardından 2018'de silahlarını bıraktı. Ancak OLF o zamandan beri Abiy ile hayal kırıklığına uğradı.

Dünya haberleri...