Etiyopya'da tarihi referandum: Çatışmalar sona erecek mi?

Mısır Baraj Afrika Gündem haberleri Dünya haberleri
Etiyopya'da tarihi referandum: Çatışmalar sona erecek mi?

Etiyopya'da Tigray ve Amhara eyaletleri arasında çatışmaya yol açan bölgelerin durumuna dair referanduma gidileceği açıklandı. Referandumun ne zaman yapılacağına ilişkin bilgiye yer verilmedi.

Etiyopya hükümeti, Amhara ile Tigray eyaletleri arasında çatışmalara sebep olan tartışmalı bölgeler için referanduma gidileceğini duyurdu.

Addis Ababa hükümeti, Tigray'daki isyan hareketinin son bulması için imzalanan barış anlaşmasının yıl dönümünde, Tigray ve Amhara eyaletleri arasında daha önce defalarca çatışmaya yol açan bölgelerin durumu için referandum yapılacağını duyurdu.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Tigray'daki iç çatışma yüzünden yerinden olan binlerce kişinin evlerine geri döneceği ve bu kişilerin güvenliğinin federal ordu tarafından sağlanacağı ifade edildi.

Referandumun ne zaman yapılacağına ilişkin bilgiye yer verilmeyen açıklamada, barışın ve karşılıklı güvenin tesisi için hükümetin Tigray'ın başkenti Mekelle'ye büyük çapta asker konuşlandırmadığı da vurgulandı.

Amhara güçleri, Tigray'daki çatışmalar sırasında Sudan sınırındaki tartışmalı bölgeleri yeniden kontrol etmeye başlamıştı. Amhara yönetimi, Tigray eyaletinin Sudan sınırına yakın bölgelerinin kendilerinden koparılarak 1990'larda zorla alındığını savunuyor.

Öte yandan, Tigray'daki isyan hareketine karşı hükümete destek veren "Fano" adlı Amhara milisleri, silahsızlanmak istemediği için aylardır eyalette ordu güçleriyle çatışıyor.

İktidarın eski ortaklarından olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ve ordu arasında 2020'de çıkan çatışmalar, Kasım 2022'de barış anlaşmasıyla son bulmuştu.

MISIR İLE BARAJ SORUNUNDA İLERLEME KAYDEDİLEMEDİ

Mısır, Hedasi (Nahda) Barajı'na ilişkin 25 Eylül'de Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirilen yeni müzakerelerin ikinci turunda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını bildirdi.

Mısır Sulama Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Addis Ababa'da dün ve bugün gerçekleştirilen Hedasi Barajı'na ilişkin üçlü bakanlar toplantısının, Mısır, Sudan ve Etiyopya'dan heyetlerin katılımıyla akşam saatlerinde sona erdiği ifade edildi.

Müzakerelerde, Etiyopya'nın üç ülke arasında daha önce varılan bir dizi anlaşmadan çekilme eğilimine tanık olunduğu kaydedilen açıklamada, "Tamamlanan müzakere turunda kayda değer bir ilerleme sağlanamadı." ifadesine yer verildi.

Etiyopya'nın önerilen uzlaşı çözümlerinden herhangi birini kabul etmeme durumunun sürdüğü aktarıldı.

Mısır heyetinin, Kahire'nin su güvenliği ile üç ülkenin çıkarlarını koruyacak şekilde müzakerelere önem verdiği dile getirildi.

 

Kaynak: AA