Eski askerden tepki çeken karar: Afgan aileleri bırakıp hayvanları aldı

İngiltere Afganistan
Eski askerden tepki çeken karar: Afgan aileleri bırakıp hayvanları aldı

Taliban'ın Afganistan'daki kontrolü ele geçirmesinin ardından, İngiliz ordusu eski İngiliz asker Farthing'e hayvan barınağında çalışan Afganlar ve aileleriyle birlikte İngiltere'ye dönme hakkı tanımıştı. Farthing, hayvanları alıp Afgan aileleri Afganistan'da bıraktı

Afganistan'da barınak kuran Britanyalı emekli asker 200 kedi ve köpeğiyle Londra'ya döndü, çalışanlar kaderleriyle baş başa kaldı. Paul Farthing barınaktaki personelin Afganistan'da kalması nedeniyle "karışık duygular" yaşadığını ifade etti.

İngiliz hayvansever Farthing, daha önce yaptığı açıklamalarla ülkesi İngiltere'de ve dünya kamuoyunda dikkatleri üzerine çekmiş "Barınaktaki hayvanları almadan Afganistan'ı terk etmeyeceğim." demişti.

Afganistan'da kendi çabalarıyla 15 senedir bir hayvan barınağı işleten eski İngiliz donanması mensubu Farthing, ülkesine dönerken yaklaşık 200 kedi ve köpeği yanında götürürken, işletmede çalışan Afgan vatandaşları geride bıraktı. 

HAYVANLARI ALIP AFGAN AİLELERİ GERİDE BIRAKTI

Hayvanlarıyla birlikte ülkesine dönmek için kampanya yürüten Farthing çabasının yalnızca kısmi bir başarı elde etmesi nedeniyle "karışık duygular" içinde olduğunu söylemişti. Farthing'in 2007'de kurduğu Nowzad adlı barınakta 69 Afgan çalışıyordu. 200 kedi ve köpeğe ev sahipliği yapan barınağı işleten Farthing hayvanlarıyla birlikte kiralık bir uçakla dönmeyi başarsa da barınağın yerel personelini Kabil'de bıraktı. 

Taliban'ın Afganistan'daki kontrolü eline geçirmesinin ardından İngiliz ordusu Farthing'e, hayvan barınağında çalışan Afganlar ve aileleriyle birlikte İngiltere'ye dönme hakkı tanımıştı. Euronews'in haberine göre, Farthing bu hakkını farklı şekilde kullanarak, hayvanları yanına aldı ve Afgan aileleri Afganistan'da bıraktı.

Paul Farthing'in bu hareketi hayvanseverler tarafından olumlu karşılanırken, eski İngiliz asker bazı kesimlerin tepkisini çekti. Sosyal medya hesaplarında Farthing'in takipçileri kendisine destek verirken, İngiliz askerin hareketine "Nuhun Gemisi Operasyonu" yakıştırması yapıldı. Ricky Gervais gibi ünlü sanatçılar Farthing'e destek verdi.

 

"ANNENİZ YERİNE KÖPEĞİNİZ İÇİN AMBULANS GÖNDERİLSEYDİ NE YAPARDINIZ?"

Ancak İngiliz muhafazakar milletvekili Tom Tugendhat, Farthing'e sert tepki gösterdi. Tugendhat "Eğer anneniz yerine köpeğinizi kurtarmak için ambulans gönderilseydi ne yapardınız? 200 köpeği kurtarmak için İngiltere birçok askerini kullandı. Ancak bize (Afganistan'da) tercümanlık yapan kişilerin aileleri muhtemelen öldürülecek." ifadelerini kullandı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da olayı eleştirerek, "Ordunun ilk görevinin insanları kurtarma olması gerektiğini" söyledi. Wallace, "İngiliz komutanlar bu olaya çok fazla zaman ayırmak zorunda kaldı ve (hayvanları) kurtarma operasyonunda İngiliz askerlere kötü muamele yapıldı." diye konuştu.

İngiltere Afganistan