Eski FBI yetkilisinden Rusya itirafı... Kim bu oligark?

ABD Rusya
Eski FBI yetkilisinden Rusya itirafı... Kim bu oligark?

Eski bir üst düzey FBI karşı istihbarat yetkilisi, teşkilattan ayrıldıktan sonra bir zamanlar soruşturduğu bir Rus oligark için çalışmayı ve Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ederek oligarkın zengin rakibi hakkında bilgi toplamayı kabul ettiğini itiraf etti.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, 55 yaşındaki Charles McGonigal, Manhattan'daki federal mahkemede Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını ihlal etmek ve kara para aklamak için komplo kurmak suçlarını kabul etti ve "bundan dolayı derin pişmanlık duyduğunu" söyledi.

McGonigal, Yargıç Jennifer H. Rearden'a suçunu 2021 ilkbahar ve sonbaharında işlediğini, Rus enerji patronu Oleg Deripaska'ya yardım etmek için Deripaska'nın ticari rakibi olan bir Rus oligark hakkında aşağılayıcı bilgiler toplayarak 17.000 dolardan fazla para kabul ettiğini açıkladı. 

Savcı Yardımcısı Rebecca Dell, hâkime, savcıların McGonigal'ın Deripaska'yı ABD yaptırım listesinden çıkarmak için çaba gösterdiğine dair kanıtları olduğunu da söyledi.

Dell, ayrıca McGonigal'ın 2021 yılında Deripaska'nın rakibine ait 500 milyon dolarlık gizli varlıkları ortaya çıkaran elektronik dosyaları avlamak için 650.000 ila 3 milyon dolar arasında bir ücret almak üzere komplo ortaklarıyla birlikte görüşmeler yaptığını ifade etti. 

Manhattan'da ikamet eden McGonigal, Washington D.C.'deki federal mahkemede, FBI için çalışırken eski bir Arnavut istihbarat yetkilisinden aldığı iddia edilen en az 225.000 Dolar nakit parayı gizlemekle ayrı olarak suçlanıyor.

McGonigal 2016-2018 yılları arasında FBI'ın New York'taki karşı istihbarat bölümünden sorumlu özel ajandı. McGonigal, aralarında 2018 yılında ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi tarafından yaptırım uygulanan Deripaska'nın da bulunduğu Rus oligarklara yönelik soruşturmaları denetledi.

ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi daha sonra Deripaska'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ajanı olarak hareket ettiğine dair kanıtlar olduğunu tespit ederek Deripaska'ya yönelik yaptırımları onayladı.

Oligark için çalıştığını perdelemiş

Suçunu anlatırken bir noktada tıkanan McGonigal, Deripaska'nın aldığı 17.500 dolarlık ödemeyi McGonigal'ın banka hesabına aktarılmadan önce Cypress'teki bir banka ve New Jersey'deki bir şirket aracılığıyla yollandığını söyledi.

McGonigal, "Tahmin edebileceğiniz gibi bu sadece benim için değil, arkadaşlarım, ailem ve sevdiklerim için de acı verici bir süreç oldu. Tüm sorumluluğu üstleniyorum çünkü eylemlerim asla ABD'ye, FBI'a, aileme ve arkadaşlarıma zarar verme amacı taşımıyordu" diye konuştu. 

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen yaptığı açıklamada, "McGonigal, kendi itirafıyla, yeminine ihanet etti ve yaptırım uygulanan bir Rus oligarkın emrinde yasadışı çalışmasını aktif olarak gizledi. Bugünkü savunma, Adalet Bakanlığı'nın Rus oligarkların yaptırımlarımızdan kaçmak ve yasalarımızı delmek için kullandıkları yasadışı ağları takip etme ve ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını göstermektedir" dedi. 

Oleg Deripaska, Forbes'in sıralamasına göre, Haziran 2022 itibarıyla servetinin 3,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve bu onu dünyanın en zengin 920. kişisi yapıyor. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinde sonra ABD ve İngiltere'nin yaptırım listesine giren 58 yaşındaki Deripaska, 2017 yılında kendisine Güney Kıbrıs vatandaşlığı aldı.

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya ABD FBI Oleg Deripaska