Esad: DEAŞ aniden nasıl yükseldi? ABD silahlarıyla!

Esad: DEAŞ aniden nasıl yükseldi? ABD silahlarıyla!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, RT televizyona röportaj vermiş, bu röportajda Barış Pınarı Harekatı'na da değinmişti. Röportajın tamamı yayınlandı. Esad, ABD'nin desteklediği terör örgütü ile petrolü yağmalayıp kaçak yollarla götürdüklerini söyledi

RT televizyonundan Afshin Rattansi'ye konuşan Suriye Devlet Başkanı, Avrupa ülkelerinin Ankara'nın mültecileri Avrupa'ya göndereceğinden korktuğunu ama Suriye'de teröre sponsor olmaya devam ederek ikiyüzlü davrandıklarını söylemiş, "Teröristleri doğrudan desteklerken, çoğunluğu ılımlı, birkaçı terörist olan bu birkaç milyondan nasıl korkarsınız? Bu teröristlerin belki on bin, belki de yüz binlercesi Suriye'de ve siz onların ülkelerinize geri dönmelerinden korkmuyor musunuz?" ifadelerini kullanmıştı.

ESAD, BARIŞ PINARI HAREKATI'NA İLİŞKİN İLK KEZ KONUŞTU

Suriye, ABD'nin küresel hegemonyayı koruma araçlarını geliştirmesiyle bir test alanı haline geldi. Cumhurbaşkanı Beşar Esad, RT'den Afshin Rattansi'ye özel bir röportaj verdi. Ayrıca birçok Suriyelinin ne için savaştığını da açıkladı.

Esad, röportajın yayınlanan kalan kısımlarında Washington'un eski baskın rolünün kaybettiğini gördüğünü ve mevcut tüm araçları kullanarak korumaya çalıştığını düşünüyor. "Böylece ABD 'hayır' diyen herkesle, Ruslarla, İranlılarla, Suriyelilerle savaşabilecekti 'hayır' diyenler müttefikleri olsa bile... Batılı devletler gibi onlarla da savaşacaklar" dedi.

"AFGANİSTAN VE IRAK'TAN SONRA SURİYE HEDEF ALINDI"

"Nitekim Afganistan ve Irak'taki çok pahalı iki askeri işgalden sonra Suriye, ABD tarafından hedef alındı. İkinci durumda, ABD ve müttefikleri, Washington ve Londra'yı onlarca yıldır aktif olarak destekleyen, özellikle savaşı Amerikan'ın bir başka rakibi olan İran'la olan Irak'ın gücü Saddam Hüseyin'e karşı savaştı. Ancak daha sonra, Körfez Savaşı'nın ardından Saddam'ın Irak'ı ile aralarındaki ilişkiler 2003'te ABD'nin işgali için hedef olarak belirlendi. Saddam'a ve Afganistan'daki Taliban'a karşı yapılan kampanyalar Washington için pahalıya mal oldu ve açıkça beklenenden daha düşük verim sağladı."

Esad, "Dolayısıyla ABD, Suriye hükümetini devirmek için farklı bir yaklaşım izledi, terör gruplarının yetkilileri aracılığıyla bir savaş... El Kaide, Nusra Cephesi veya DEAŞ gibi terör gruplarının ortadan kaldırılacağına ilişkin kamuoyu çağrısına aykırı olarak, ABD, kendi amaçlarını takip ettikleri sürece onları destekleme konusunda hiçbir tereddüt taşımadı." dedi.

"2014 yılında DEAŞ nasıl aniden yükseldi? Bir anda! Hiç yoktan! Irak ve Suriye'de aynı zamanda Amerikan silahlarıyla mı? Çok açık."

Esad, ABD'nin kör gibi davranmadığı sürece, DEAŞ'ın gücünün zirvesindeyken Suriye'de ayda milyonlarca dolar değerinde petrol kaçakçılığı yapamayacağını söyleyerek, "Amerikalılar, ülkelerin sadece petrollerini veya paralarını finansal kaynaklarını, haklarını, siyasi haklarını, diğer haklarını her zaman yağmalamaya çalışırlar. Bu, onların en az II. Dünya Savaşı'ndan beri tarihi rolleridir." ifadelerini kullandı. 

"İNSANLAR BİR SEBEP İÇİN SAVAŞIR VE ÖLÜRLER, BİRİ İÇİN DEĞİL"

Batı'nın dilinden düşürmediği, "Esad gitmeli" sözüne de, insanların özellikle bir sebep için öldüklerini, bu sebebin ülkelerini, varlıklarını ve geleceklerini savunmak olduğunu söyleyerek, "Suriye'deki savaş halkın kalbini kazanmak üzerineydi ve halkın kalbini bombalayarak yakalayamazsınız. Suriye halkı, eğer onları öldürüyorlarsa devletlerini, başkanlarını ve ordularını nasıl destekleyebilir?" dedi. 

EKONOMİK SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Esad, Suriye halkının kendi hükümeti altında acı çektiğini söyleyen Batılı liderlerin ikiyüzlü olduklarını, çünkü aynı liderlerin Suriye'ye ekonomik yaptırımlarla acı çektirdiğini söyledi. 

"Bu belki de onları kendi hükümetlerine baskı yapmak için son girişimidir. Geçen kış denediler, daha önce de denediler ama işe yaramadı çünkü insanlar bütün hikayeyi ve ilgilerinin nerede olduğunu biliyorlardı. "

Suriye Beşar Esad