Ermenistan'ın provokasyonları sonrası ilk temas

Dünya haberleri Azerbaycan

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik provokasyonlarını ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında görüşme gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin açıklama Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in girişimi ve katılımıyla Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında görüşme gerçekleşti.

Görüşmede, Bakan Ceyhun Bayramov, savaş sonrası dönemde bölgede barışın sağlanması ve bu yönde atılması gereken adımlar konusunda Azerbaycan'ın tutumuna dikkati çekti.

Bakan Ceyhun Bayramov, 12-14 Eylül tarihleri arasında Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik provokasyon ve saldırılar düzenleyerek çatışmalara neden olduğunu ve birkaç saat içinde elde edilen ateşkesin Ermenistan tarafından ihlal edilerek ek kayıplara yol açtığını vurguladı.

Bakan, Ermenistan'ın 30 yıl içinde Azerbaycan'ın uluslararası tanınan topraklarının işgal edilmesinin yol açtığı derin sonuçlarına rağmen, 44 günlük Vatan Muharebesi'nin hemen ardından barış anlaşması imzalama önerisini ortaya koyduğunu ve bu yönde girişimlerde bulunduğunu hatırlattı. Azerbaycan'ın Ermenistan ile normalleşme, ulaşım bağlantılarının açılması, sınırların belirlenmesi ve çizilmesi, aynı zamanda insani yönlerde çabalarına rağmen Ermenistan'ın süreçleri engellediğini ve üçlü bildiriler çerçevesinde yükümlülüklerini ihlal ettiğini söyledi.

Ceyhun Bayramov, liderler arasında üçlü açıklamalar ve Brüksel toplantısının sonuçlarına uygun olarak kalıcı barışın sağlanması için acil görüşmelere hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.

Ermenistan Azerbaycan Anthony Blinken