Ermenistan'da Roma Statüsü yürürlüğe girdi: Gözler Putin'de

Ermenistan Vladimir Putin
Ermenistan'da Roma Statüsü yürürlüğe girdi: Gözler Putin'de
Fotoğraf: DepoPhotos

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahan Haçaturyan, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Roma Statüsünü onaylayan yasayı imzaladı. Buna göre Rusya lideri Putin'in Ermenistan'a girmesi halinde tutuklanması gerekecek.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Parlamento tarafından kabul edilen UCM'nin Rusya ile ilgili kararlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını, Azerbaycan sınırındaki gerginlikten kaynaklandığını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, daha önce yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ermenistan'ın Roma Statüsüne katılımını kesinlikle “düşmanca bir adım” olarak gördüğünü belirtti.

UCM, 17 Mart 2023’te, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çocuk ombudsmanı Maria Lvova-Belova hakkında "Ukrayna'daki durumla bağlantılı olarak tutuklama emri" çıkarmıştı.

Rusya, UCM'nin yargı yetkisini tanımıyor. Kremlin ve Rus Dışişleri Bakanlığı "mahkemenin kararını hukuken hükümsüz ve geçersiz” olarak nitelendirmişti.

Gözlemciler, Ermeni yetkililerin Roma Statüsünü onaylama kararının Azerbaycan'la bağlantılı olduğunu iddia ederken, zayıf bir argüman sunduğu ve gerçek nedenin Batı'dan bu yönde gelen baskının olduğu görüşünde.

“NATO Ermenistan üzerinden…”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, öneki gün, BDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Ermenistan üzerinden NATO ülkelerinin Transkafkasya bölgesindeki çıkarlarını destekleme girişimleri gördüğünü söyledi. 

Lavrov, Ermenistan'da giderek daha fazla sivil toplum kuruluşunun ortaya çıktığını ve bunların amacının Rusya karşıtı duygulara zemin hazırlamak olduğunu kaydetti.

Rus Bakan, Moskova'nın Ermeni halkının büyük çoğunluğunun Rusya ile kardeşlik bağları geliştirmek istediğine inandığını da sözlerine ekledi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Ermenistan Rusya Putin