Ermenistan Rus lider Putin'i tutuklayacak mı?

Dünya haberleri Vladimir Putin Rusya

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul eden Roma Tüzüğü'nü kabul edeceğini açıklayarak Moskova'nın tepkisini çeken Ermenistan orta yol bulmaya çalışıyor. Ermeni yetkililer Rusya'ya konuyla ilgili teklif sunulduğunu ve görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ülkesinin "Roma Tüzüğü"nü kabul edeceği açıklamasının ardından Erivan Moskova hattında ipler yine gerildi.

Roma Tüzüğü'nün kabulü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin de hükümlerinin kabulü anlamına geliyor. Yani Erivan tüzüğü kabul ederse, mahkemenin hakkında tutuklama kararı verdiği Putin, Ermenistan'a ayak bastığı anda tutuklanabilir.

Paşinyan'ın Moskova'ya rest niteliğindeki çıkışının ardından Ermenistan, Rusya ile tansiyonu düşürme yoluna gidiyor. Ermeni bürokrat Edmon Marukyan Erivan'ın konuyla ilgili hazırladığı teklifleri Moskova'ya sunduğunu açıkladı.

Marukyan Rusya'ya yaranmaya çalışırken Azerbaycan'a ve Azerbaycan'ın öz topraklarını işgalden kurtarmasına yönelik çirkin iddialarda bulundu. "Roma tüzüğünü kabul etme planı Rusya'ya karşı değil, Azerbaycan'ın işlediği suçlara yönelik" dedi.

Azerbaycan 2020 yılında 44 gün süren vatan muharebesinde 30 yıldır Ermeni işgalindeki topraklarını kurtardı. Ermenistan savaşından bitişinden bu yana sınırların çizilmesi ve nihai barış anlaşmasının imzalanmasını geciktiriyor. Ancak hem sahada hem de masada hezimete uğrayan Ermenistan, artık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul ediyor.

Ermenistan-Rusya ilişkileri son dönemde oldukça çalkantılı. Ermeni Başbakan Nikol Paşinyan defalarca ülkesinin güvenliği için Rusya'ya bel bağlayamayacağını açıkladı. Ermenistan Ordusu da 11 Eylül'de ABD ile ortak tatbikata başladı. Rusya Erivan'ın adımlarına tepkili...

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Ermenistan Rusya Vladimir Putin