Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar

Azerbaycan

Ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'a yasa dışı yerleşen Ermeniler, teslim tarihinden önce şehri harabeye çevirdi. Bölgedeki Ermeniler binaları, ormanları yakıp; altyapı tesislerini harabeye çevirdi.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiri gereği Karabağ'da Laçın ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan Ermeniler, Ağustos ayı sonunda yasa dışı yerleştikleri bölgeden ayrılacak ve şehir Bakü yönetiminin kontrolüne geçecek.

Laçın şehri, Zabuh ve Sus köylerinden oluşan bölge Laçın koridoru olarak anılıyor. 1 Aralık 2020'de işgalden kurtarılan Laçın ve çevresindeki köylerde ayrıca Orta Doğu'dan gelen birçok göçmen de yasadışı olarak yaşıyor. Bu göçmenler ve bölgedeki geçici Rus birlikleri de şehirden ay sonuna kadar ayrılacak.

Azerbaycan, bölgedeki yasa dışı yerleşimcilerin güvenli bir şekilde tahliyesi için gereken her şeyi yaptı.

Azerbaycan'ın Laçın çevresindeki yol inşaatının önemli bir kısmının tamamlanmasıyla Bakü'nün şehir üzerindeki kontrolü için geriye sayım başladı.

ŞEHRİ YAKIP YIKTILAR!

Ancak tüm uyarılara rağmen Ermeni yerleşimcilerin evleri yaktığı ve çevreye zarar verdiğini gösteren birçok görüntü sosyal medyada yayınladı. 

Ermenilerin Laçın koridorunu nasıl vahşice tahrip ettiğini, yaktığını ve yağmaladığını gösteren başka kanıtlar da bulunuyor. 

Üstelik bu sürecin içinde bulunduğumuz ağustos ayından çok daha önce başladığı biliniyor. 

Azerbaycan'ın yeni Laçın yolunun inşaatını 10 Kasım 2020 tarihli Üçlü Açıklamada belirtilen 3 yıllık süreden daha önce tamamlayacağı Ermeniler tarafından  biliniyordu. 1 Aralık 2020'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan halkına hitaben yaptığı konuşmada bu konuya değinmişti. 

Aliyev konuşmasında, "Rusya Devlet Başkanı ile yaptığımız görüşmede Laçın şehrinin de bize iade edilmesi gerektiğini söyledim. Bu nedenle yeni bir koridor inşa etmeyi öneriyoruz. Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan yeni koridorun güzergahının geliştirilmesini teklif ettik. Anlaşmada süre 3 yıl olarak belirtilmiştir ancak daha erken yapabileceğimize inanıyorum. Yeni koridorun parametreleri belirlendikten sonra Laçın şehri bize iade edilecek" diye konuşmuştu.

Ermeni tarafı da Bakü'nün 2023'e kadar yolu inşa edeceğini biliyordu. Laçın'ı terk etmek zorunda olduklarını bildikleri için ilçenin altyapısını acımasızca yok etmek için vakit kaybetmediler.

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 1

GÖRÜNTÜLER ERMENİ ZALİMLİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Laçin bölgesinin uzaydan çekilen görüntüleri de Ermenilerin bu zalimliğini gözler önüne serdi. Aralık 2020 ile Mayıs 2022 tarihlerine ait görüntüler arasındaki farklar tahribatı açıkça gösteriyor.

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 2

Aralık 2020'de sağlam olan binaların Mayıs 2022'de çekilen fotoğraflarda vandalizme uğradığı ve yağmalandığı görülüyor. Evlerin yıkıldığı, birçok binanın çatısının olmadığı sadece duvarlarının olduğu, ormanların yakıldığı, altyapı tesislerinin ise yıkıldığı fotoğraflardan net olarak anlaşılıyor. 

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 3

Ermenilerin bunu Azerbaycanlıların evlerine dönüş sürecini yavaşlatmak için yaptığı ve bölgeyi mayınla doldurduğu biliniyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, istihkam birliklerince 15 Ağustos'ta Laçın ilinin doğu kesimindeki Sarıbaba yüksekliğinin kuzeybatı istikametinde yaptığı keşif faaliyetleri sonucu toplam 991 adet PMN-E tipi anti personel mayınının tespit edildiği bildirilmişti. Mayınların tümünün 2. Karabağ Savaşı sonrasında, 2021'de Ermenistan'da üretildiğine dikkat çekilmişti.

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 4

Azerbaycan ise Laçın'ın kontrolünü aldığında sadece Ermenilerin döşediği mayınları temizlemekle kalmayıp gerçek sahipleri dönmeden önce şehri de baştan aşağı yenileyecek. 

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 5

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 6

Ermeniler ay sonunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi: İşte kanıtlar - Resim : 7

Azerbaycan Laçın Karabağ Ermenistan