Ekonomide dünya üçüncüsü değişiyor

Japonya Almanya Ekonomi haberleri
Ekonomide dünya üçüncüsü değişiyor

Dolar karşısında zayıf bir ulusal para birimi, 30 yıldır durgunlaşan ücretler ve düşüşte olan bir çalışan nüfus gibi unsurların bir araya gelmesiyle oluşan durum yüzünden Japonya’nın dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma konumunu resmen Almanya'ya kaptırması bekleniyor. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan bir projeksiyon, Japonya'nın nominal GSYH'sinin bu yıl, 2022 yılına kıyasla yüzde 0,2 oranında düşerek 4 trilyon 230 milyar dolar olacağına işaret ediyor.

Almanya'nın GSYH'sinin, 2023 yılında yüzde 8,4 oranında artarak, 4 trilyon 429 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Japon Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, bu son derece sembolik bir olay olacaktır. Hızla büyüyen Japonya, 1968 yılında, Batı Almanya'yı geçerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelmişti. Japonya, 2010 yılında, bu statüsünü kaybederek Çin'in arkasında kaldı. Bugün Almanya, nüfusu (83 milyon) Japonya'nın (124 milyon) sadece üçte ikisi olmasına rağmen takımadaları geride bırakmış durumda.

Uluslararası nüfuz kaybı

Asahi Shimbun, bu düşüşün en önemli nedenlerinden biri olarak yenin zayıflığını görüyor: 2022'nin başından bu yana yenin dolar karşısındaki değeri yüzde 27 düştü ve enflasyon Japonya'yı Almanya'dan daha fazla vurdu.

Ancak Japon ekonomisi yıllardır durgunluk içinde. Japon gazetesine göre, Reel GSYH açısından bile Alman ekonomisi 2000-2022 yılları arasında yılda ortalama yüzde 1,2 büyürken, Japonya'nın yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 0,7 oldu.

Gözlemciler, büyümedeki bu yavaşlamanın ülkenin nüfuz kaybına yol açabileceğini, uluslararası sahnedeki varlık açısından ekonomik boyutun önemli olduğuna ve uzun vadede Japonya’nın etkisi olmayan bir ülke haline gelebileceğine işaret ediyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim