Bu küresel bir kriz! İtalya'da çocuklar okulu bırakmaya başladı

İtalya koronavirüs
Bu küresel bir kriz! İtalya'da çocuklar okulu bırakmaya başladı

Pandeminin getirdiği uzaktan eğitim yüz yüze öğretimin yerini tutmazken İtalya'nın bazı bölgelerinde öğrencilerin okulu bırakma oranı yüzde 20'ye ulaştı!

Derleme: Haberglobal.com.tr

İtalya’da okulların büyük bir kısmının pandemiden dolayı kapalı olmasıyla birlikte okulu bırakan çocukların sayısında büyük bir artış görüldüğü ifade ediliyor. Salgından önce de lise çağındaki çocukların okulu bırakma oranında Avrupa’nın lideri olan ülkede çoğu öğrenci çevrimiçi derslerde 'kaybolduğunu' söylüyor. 15 yaşındaki Francesca Nardi okulunun verdiği tabletten dersleri takip edemediğini söylerken bir yıl daha kayıp geçirmektense iş bulup çalışmaya başlayacağını belirtiyor. 

Napoli’de toplu konutlarda ailesiyle birlikte yaşayan Nardi pek çok arkadaşının da kendisinin planladığı gibi okulu bıraktığını söyledi. Güney vilayetlerinden Napoli hali hazırda eğitim oranının düşük, suç oranının ise yüksek olduğu bir yer. İtalya salgının başından bu yana pek çok okulu kaparken Napoli’de okulların kapalı kalma süresi salgının seyrinden dolayı ülke ortalamasının da üstünde gerçekleşti. 

OKULLAR 35 HAFTA KAPALI KALDI

İtalya pandeminin ilk yılında okulları toplamda 35 hafta kapattı. Fransa ve İspanya okullarını bu sürenin üçte biri kadar kapalı tutmuştu. Avrupa’nın en yaşlı nüfusuna sahip olan İtalya’da genç nüfus oldukça kıymetli fakat bir yılı aşkın süredir doğru dürüst eğitim alamıyorlar. Eğitim üzerine çalışan sosyolog Chiara Saraceno, “Kendimize kötü bir gelecek hazırlıyoruz” diyor. İtalya Başbakanı Mario Draghi bütün liselerin eğitime başlaması kararını alırken öğrencilerden bizzat okullara dönmelerini istedi. Liselerde eğitim pazartesi günü başlayacak.

Fakat uzmanlara göre okullar şimdi açılsa bile eğitimdeki tahribat onarılamaz seviyede.İtalya hükümeti okulları büyük ölçüde toplu taşımadaki yükü azaltmak için kapatmıştı. İlkokullar liseler kadar uzun süre kapalı kalmazken pek çok eğitim otoritesi okulların gereğinden fazla kapalı kaldığı eleştirilerini hükümete yöneltiyor. Resmi rakamlara göre Napoli bölgesinde çocukların yüzde 20’si pandemi sürecinde okula gitmeyi bıraktı (Avrupa ortalamasının iki katı) 13 yaşındaki Francesco Saturno salgın başladığından beri vaktini ya babasının manav dükkanında çalışarak ya uyuyarak ya da Playstation oynayarak geçirdiğini söylüyor. Genç Francesco uzaktan eğitime sadece iki kez bağlanmış.

 

Bu küresel bir kriz! İtalya'da çocuklar okulu bırakmaya başladı - Resim : 2

'NAPOLİ'DE KAYBOLMAK TEHLİKELİDİR'

Annesi Angela Esposito (33) oğlunun da kendisi gibi okulu bırakacağından endişeli. Saturno’nun babası da okulu bırakarak genç yaşlarda otoparkçılık yapmaya başlamış. Anne Angela Esposito, “Okulu bırakıp kaybolacağından korkuyorum. Napoli’de kaybolmak tehlikeli bir şeydir” diyor. İtalya’da 16 yaşın altındaki çocukların okulu bırakması kanunlarca yasak. Bölge savcılıkları okulu bırakan çocukların durumlarını okul müdürleri ile konuşarak takip ediyor. Sosyal hizmet personelleri de çocukların ailelerine ulaşarak durumu anlamaya çalışıyor. Bölge savcısı Maria De Luzenberger, “Endişeliyim” diyerek söze başlıyor. Masasında 1000 tane 16 yaş altı öğrencinin dosyasının bulunduğunu anlatan De Luzenberger, “Böylesine bir tabloyu görmeyi beklemiyordum” ifadelerini kullanıyor. 

ÇOCUKLARIN EVLERİ MÜSAİT DEĞİL

Genç Saturno’nun okuduğu okulun müdürü Colomba Punzo okulunda önceki yıllara göre üç katı daha fazla öğrencinin okulu bıraktığını anlatıyor. Napoli gibi bölgelerde uzaktan eğitimin işlemediğini anlatan Punzo, “Okullar açıkken öğrencileri tutup sınıflara sokabilirsiniz. Okullar kapalıyken ne yapacaksınız?” değerlendirmesinde bulundu. Napoli’nin Scampia bölgesi, Camorra mafya örgütünün merkezi olarak biliniyor. Bu bölgedeki öğretmenler çocukların yolları Camorra ile kesişmesin diye öğrencileri okul dışı zamanlarında sanat projeleri, atöyleler ve farklı aktivitelere yönlendiriyor. 

Bu küresel bir kriz! İtalya'da çocuklar okulu bırakmaya başladı - Resim : 3

Tayland'da yüz yüze eğitim 'sıkı' pandemi kurallarında yeniden başlamıştı. Fotoğraf: Reuters

'CEP TELEFONUM İLE İLGİLENİYORUM'

Müdür Punzo öğrencilerin yine de okula devam edebilmeleri için imkanları el verdiği kadar çalıştıklarını söylüyor. Evinde interneti olmayan öğrencilere okul mobil bağlantı için SIM kartlar dağıtmış. Gündüzleri çalışmak zorunda olan öğrenciler için ise akşam dersleri düzenlenmeye başlamış. Okul bu tip yardımlarda bulunsa da çocukların evlerinde yeterli oda olmaması derslere katılmalarını zorlaştırıyor. 

Melissa Bassi Lisesi’ne giden 16 yaşındaki Giordano Francesco çevrim içi derslerde çoğu zaman uyuduğunu, cep telefonuyla ilgilendiğini veya Alzheimer hastası olan dedesi ile ilgilenmek için dersten çıkış yaptığını belirtiyor. Giordano’nun annesi pandemiden önce tiyatroda temizlik görevlisi olarak çalışırken pandemiden sonra işini kaybetmiş. İşini kaybetmesine rağmen Giordano’dan okuluna devam etmesini istemiş.

Giordano bu yıl için annesinin sözünü dinleyeceğini fakat bu yıl bittikten sonra çalışmak için okulu eğitimini bırakacağını söylüyor. Kız arkadaşı 15 yaşındaki Marika Iorio ise liseden mezun olarak psikolog olmak istiyor. Babasının okuma yazma bilmediğini söyleyen Iorio, “En büyük korkum mezun olamamak” diyor. 

TÜRKİYE'DE DURUM NE? 

Peki ya Türkiye’de durum ne? Öğrencilerin ne kadarı uzaktan eğitime erişebiliyor? Haberglobal.com.tr’den Gamze Bal 26 Mart 2021 tarihinde Eğitim-Bir-Sen Başkanı Latif Selvi ile görüşmüştü. Selvi, “Tüm derslerini uzaktan eğitimle alabilenlerin oranı yüzde 30-35'i geçmez.

Bu da en fazla 6.6 milyon öğrenciye denk gelir” diyordu. Eğitim-İş Başkanı Orhan Yıldırım ise, “18 milyon öğrencimizin 4.5 milyonu, uzaktan eğitime hiç bağlanamadı. Bu sayının daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Uzaktan eğitime bağlanabilenlerin yüzde 60'ı da akıllı telefonlarla bağlandı.” açıklamasında bulunmuştu.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times’ta Emma Bubola imzasıyla yayımlanan ‘Italy’s Problem With School Dropouts Goes From Bad to Worse in Pandemic’ (İtalya’nın okulu bırakanlar probleminin durumu pandemide kötüden, çok kötüye doğru gitti) isimli haberden alınmıştır.