Dünyanın en büyük uçağı “Mriya” artık yok! Rus bombalarının hedefi oldu

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Dünyanın en büyük uçağı “Mriya” artık yok! Rus bombalarının hedefi oldu

Dünyanın en büyük hava aracı "Mriya" isimli Antonov-225 kargo uçağının Rusya'nın Kiev yakınlarındaki Gostomel Havaalanı'na yaptığı saldırıda yok edildiği açıklandı.

Ukrayna devlet uçak üretim ve servis firması Antonov’un, Ukrayna dilinde "Hayal" anlamına gelen "Mriya" isimli An-225 tipi uçağının Gostomel Havaalanı'nda Rus askerlerinin saldırılarında imha olduğu bildirildi.

Ukrayna'ya ait havacılık şirketi Ukroboronprom'un açıklamasına göre Mriya (Ukraynaca: Rüya) olarak da bilinen uçağın restorasyonu 5 yıldan uzun sürecek ve 3 milyar dolardan fazlaya mal olacak. 

Ukroboronprom, "Rusya, Ukrayna havacılık kapasitesinin bir sembolü olduğu için Mriya'yı vurdu" dedi.

 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Bu gördüğünüz dünyanın en büyük uçağıydı. Mriya yani Ukrayna dilinde rüya demek. Rusya bizim Mriya’mızı yok etmiş olabilir ancak güçlü, özgür, demokratik bir Avrupa devleti olma hayalimizi asla yıkamayacak. Galip gelen biz olacağız” dedi.

Mriya

Dünyanın en büyük ve en güçlü uçağı olan An-225, Sovyetler Birliği döneminde ilk olarak uzay mekiği taşıyıcısı olarak düşünülmüştü. Sovyetlerin dağılmasıyla bu proje sona ermişti. 2000 yılında bu yana An-225 kargo uçağı olarak kullanılıyordu.

Tonlarca malzeme taşıyabilen "Mriya" pandemi sürecinde de aktif olarak kullanılmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Dünyanın en büyük uçağı Gostomel Havaalanı