Dünyaca ünlü çocuk kitabı 'Çaya Gelen Kaplan'ın tacize yol açabileceği gerekçesiyle yasaklanması çağrısı!
Zero Tolerance yardım kuruluşu, yazar Judith Kerr'in 1968 yılında yazdığı çocuk kitabı 'Çaya Gelen Kaplan'ın kadınlara yönelik şiddete neden olan cinsiyet eşitsizliğini güçlendirdiği için 'tecavüz ve tacize' yol açabileceği gerekçesiyle yasaklanması çağrısında bulundu
Kadına şiddete karşı çalışan Zero Tolerance yardım kuruluşundan Rachel Adamson, Judith Kerr'in 1968 yılında kaleme aldığı klasiği 'Çaya Gelen Kaplan'ın kadınları ve aile dinamiklerini 'eski moda' tasviri nedeniyle 'sorunlu' olduğunu söyledi.
Kitap, kendini çaya davet ettiren ve evdeki her şeyi yiyip içtikten sonra çıkıp giden, bir daha da dönmeyen bir kaplanın hikayesini anlatıyor.
Adamson, BBC Radyo İskoçya'ya, "Cinsiyet stereotiplerinin zararlı olduğunu, cinsiyet eşitsizliğini pekiştirdiğini, cinsiyet eşitsizliğinin kadınlara, kız çocuklarına yönelik aile içi istismar, tecavüz ve cinsel taciz gibi şiddetin nedeni olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullanırken, Adamson, kaplanın cinsiyetini, neden kadınlardan ya da cinsiyetten bağımsız olmadığını sorguladı.
Ayrıca kitaptaki babanın işten eve gelip ailesini bir kafeye götürerek günü kurtarmasının 'eski moda, basmakalıp' olduğunun altını çizdi.
'Bunların sadece hikaye olmadığını kabul etmeliyiz. Bunun birçok insanı mutsuz edeceğini biliyorum, ama kitaplardan biri Çaya Gelen Kaplan... Judith Kerr harika bir yazar, ancak hakkında daha yakından bakmamız gereken bir toplumu yansıtıyor" dedi.
JUDITT KERR KİMDİR?
1923’te Berlin’de doğan Judith Kerr, Nazi döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kalan bir ailenin çocuğu. Çaya Gelen Kaplan’da kendi hayatıyla ortak noktalar bulmaya çalışıp kitabın Nazilerin işgalci politikalarına dair bir alt metni olduğunu söyleyenler olsa da yazar, kitabı yazarken böyle bir gönderme yapmaya niyetinin olmadığını her fırsatta yineliyor. Kerr, kızı ile hayvanat bahçesine gitmeyi ve özellikle muhteşem kaplanları seyretmeyi çok sevdiklerini, 3 yaşına girecek kızı için anlattığı uykudan önce hikayesini tek bir kelimesini bile değiştirmeden kitaplaştırdığını söylüyor. İlk baskısı 1968 yılında yapılan ve ilk kez Türkçeye çevrilen çocuk klasiği Çaya Gelen Kaplan, neredeyse 50 yıldır aralıksız yayımlanmaya devam ediyor.
Kerr’in yaşananları gerçeklerden ödün vermeden ancak aynı zamanda büyüleyici ve zarif bir şekilde ele aldığı 1971 tarihli kitabı genç okuyucuların kalbinde önemli bir yer edindi.
Kerr’in, Yahudi yazar babası, müzisyen annesi ve kardeşiyle birlikte sürdürdüğü rahat yaşamı 1933’te Hitler’in iktidara gelmesiyle değişti.
Almanya’yı terk eden aile, tüm mal varlıklarını da geride bıraktı. Bunların arasında Judith Kerr’in yıllar sonra Hitler Oyuncağımı Çaldı kitabıyla ölümsüzleştireceği pembe tavşanı da vardı.
Bazıları bu hikayeyi her şeyi tüketen istilacı faşizmin sıradan bir aile üzerindeki etkisi olarak nitelese de yazar bu görüşü hiçbir zaman onaylamadı.
Kaplanın Nazileri temsil etmesi gibi hikayenin daha karanlık bir anlamı olduğu da söylentiler arasında yer aldı. Dünya çapında 5 milyondan fazla satılan kitabın yazarı Kerr, 2019 yılında 95 yaşında hayatını kaybetti. Kerr, kitabını iki küçük çocuğuyla evde sıkıldıklarında yaptıkları konuşmadan yola çıkarak yazdığını anlatmış, "Yürüyüşe çıkıp çay içerdik, hepsi bu. Birinin bize gelmesini isterdik. Bu yüzden 'Neden bir kaplan gelmiyor' diye düşünmüştüm" sözleriyle ifade etmişti.
Kaynak: Haber Global TV