Dünya Sağlık Örgütü'nden tedirgin eden çağrı: Noel ve yılbaşı etkinliklerini iptal edin!

koronavirüs dünya sağlık örgütü
Dünya Sağlık Örgütü'nden tedirgin eden çağrı: Noel ve yılbaşı etkinliklerini iptal edin!

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınında son olarak ortaya çıkan Omicron varyantı sebebi ile dünya çapında vaka sayıları artarken, insanlara Noel ve yılbaşı tatillerini ve kutlamalarını iptal etme çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ  Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaklaşan noel ve yılbaşı etkinliklerinde düzenlenecek toplanmaların birçok yerde "vaka sayılarının artmasına, sağlık sistemlerinin üzerine aşırı yük binmesine ve daha fazla ölüme" yol açacağını belirterek uyardı ve insanları bir araya gelmeyi ertelemeye çağırdı.

"Bu bazı durumlarda etkinliği iptal etme ya da erteleme anlamına gelebilir" diyen Dr. Ghebreyesus, "Bir etkinliğin iptal edilmesi, bir hayatın iptal edilmesinden daha iyidir" diye konuştu.

Başkan, Omicron varyantının Delta varyantından daha hızlı yayıldığını ve aşı olmuş veya Covid-19 hastalığını geçirmiş kişilerde de enfeksiyonlara neden olduğunu söyledi. 

DSÖ'nün baş bilim insanı Soumya Swaminathan, erken bulgulara dayanarak, Omicron'un öncekilere göre daha hafif sorunlara yol açan bir varyant olduğu sonucuna varmanın "akılsızca" olacağını söyledi.

Bazı bünyelerdeki bağışıklık tepkisinden varyantın başarılı bir şekilde kaçtığını belirten Swaminathan, bu nedenle birçok ülkede uygulanan hatırlatma aşısının bağışıklık sistemi daha zayıf kişilere öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs omicron varyantı