Dünya liderlerini geride bırakan Greta 'yılın kişisi' oldu!

Dünya liderlerini geride bırakan Greta 'yılın kişisi' oldu!

TIME Dergisi, 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'i Yılın Kişisi ilan etti. "Fridays For Future" adlı oturma eylemleriyle iklim değişimine karşı yapılan öğrenci eylemlerinin sembolü haline gelen Greta kimdir?

Henüz 11 yaşındayken depresyona giren genç aktivist, o dönem yemek yememeye ve konuşmamaya başladı. Yalnızca çok gerekli olduğunda konuşan Greta'ya otizmin bir türü olan asperger sendromu teşhisi konuldu. 

Time Dergisi, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi'nde gerçekleştirdiği konuşmasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken ve uzun süre adından söz ettirilen Greta Thunberg'i gençliğin gücü olarak tanımladı.

Dergi tarafından yapılan açıklamada, "16 ay içinde Greta, Birleşmiş Milletler'deki devlet başkanlarına hitap etti, Papa'yla görüştü, ABD Başkanı ile tartıştı ve 20 Eylül 2019'da iklim grevine katılması için 4 milyon kişiye ilham verdi" denildi.

YILIN KİŞİSİ ADAYLARI KİMLER?

Dünya liderlerini geride bırakan Greta 'yılın kişisi' oldu! - Resim : 1

BM genel zirvesinde yaptığı konuşmayla dikkat çeken 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, bu konuşmada, "Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cüret!" ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca ABD Başkanı Trump ile Greta zirvenin yapıldığı alana aynı anda gelince, genç kız güvenlik görevlileri tarafından geri itilerek bekletilmişti. Trump'ın basının karşısında geçtiği sırada arka planda kameralara yansıyan genç aktivist Greta'nın Trump'a attığı sert bakışlar sosyal medyanın gündemine oturdu. Bunun üzerine Trump, Twitter'dan Greta Thunberg'in konuşma yaptığı videoyu alıntılayarak, "Parlak ve muazzam bir geleceği dört gözle bekleyen çok mutlu bir genç kız" ifadelerini kullanmıştı. Greta da aynı alaycılıkla Trump'ın sözlerinin aynısını Twitter hesabındaki biyografisine yazmıştı.

SIRADAKİ HEDEF: PUTIN İLE BOLSONARO

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Greta'nın konuşmasının kendisini heyecanlandırmadığını söyleyerek, 16 yaşındaki bir genç kızın bazı gruplar tarafından hedefleri doğrultusunda kullanıldığını öne sürdü ve bu durumu acınası olarak tanımladı.

Greta'nın kibar ve samimi bir kız olduğuna inandığını belirten Putin, yetişkinlerin gençleri ve çocukları bazı aşırı durumların içerisine sokmamak için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

İsviçreli genç kız, liderlere yanıt olarak yeni bir yöntem belirleyerek tıpkı Trump'ın kendisi hakkında söylediği sözleri aynı şekilde Twitter biyografisine yazdığı gibi, bu kez de Putin'in açıklamalarını biyografisinde yazdı: "Kibar ama yetersiz bilgilendirilmiş ergen..."

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro ise "Greta, yerlilerin, Amazon ormanlarını koruduğu için öldüğünü söyledi. Basının, onun gibi bir velede bu kadar ilgi göstermesi şaşırtıyor" ifadelerini kullanınca, genç aktivistin tavrı her zamanki gibiydi: Twitter profiline Portekizcede 'velet' anlamına gelen 'Pirralha' yazdı. 

Dünya liderlerini geride bırakan Greta 'yılın kişisi' oldu! - Resim : 2

GRETA'NIN ZAMAN YOLCUSU OLDUĞU BİLE KONUŞULDU

Washington Üniversitesi tarafından yayınlanan ve 121 yıl önce çekilmiş fotoğraf İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg hakkında tartışmalara neden oldu. 1898 yılında Kanada'nın Yukon bölgesinde çekildiği ifade edilen fotoğrafta yer alan kız çocuğunun Thunberg'e benzemesine Greta'nın zaman yolcusu olduğu ve 2019 yılına geldiği yorumlarına neden oldu. 

GRETA'NIN ÖNCÜSÜ KÜÇÜK KIZ DÜNYAYI 5 DAKİKALIĞINA SUSTURMUŞTU

Time dergisi Yılın Kişisi Greta Thunberg asperger sendromu