Dr. Fauci'den şaşırtan Trump itirafı

ABD donald trump koronavirüs
Dr. Fauci'den şaşırtan Trump itirafı

ABD'de bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, sık sık açıklamalarının ters düştüğü eski ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüse (Covid-19) yakalanması ve iyileşmesi konusunda oldukça şanslı olduğunu söyledi.

ABD'nin pandemiyle mücadelede önde gelen üyelerinden Dr. Anthony Fauci, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüse yakalanması ve iyileşmesi konusunda oldukça şanslı olduğunu açıkladı. Fauci, Trump’ın kilosuna ve yaşına dikkat çekti ve bu virüsün Trump için ölümcül olabileceğini ifade ederek, “Ciddi bir duruma düşebilirdi. Bence oldukça şanslıydı" dedi.

TRUMP'IN KORONAVİRÜSE YAKALANDIĞINDA DURUMUNUN CİDDİ OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Trump'ın geçen yıl ekimde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığında sağlık durumunun açıklandığından daha kötü olduğu iddia edildi.

New York Times'ın konuyla ilgili bilgisi bulunan kişilere dayandırdığı haberinde, Trump'ın kanındaki oksijen seviyesinin kritik seviye olan yüzde 80'lere kadar düştüğü ve kaldırıldığı Walter Reed Askeri Hastanesinde solunum cihazına bağlanmasının gündeme geldiği öne sürüldü. 

Haberde eski ABD Başkanı'nın doktoru Sean Conley'nin hastasının durumu hakkındaki iyimser açıklamalarına rağmen Trump'ın vücudunda enfeksiyona bağlı akciğer iltihaplanması ve sıvı birikmesinin tespit edildiği belirtildi.

Trump, 1 Ekim 2020'de Kovid-19'a yakalandığını duyurmuş ve aynı gün helikopterle başkent Washington'a 30 dakika uzaklıktaki Walter Reed Askeri Hastanesine kaldırılmıştı.

Eski ABD Başkanı Trump, hastanede oksijen, steroid ve deneysel ilaçlarla 3 gün süren tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMEDİ

Trump'la sık sık ters düşen Fauci, "Görevi bıraksaydım bir boşluk oluşurdu. Beyaz Saray ekibi gerçek sorunları görmezden gelir ve 'durumun ne kadar iyiye gittiğine' dair konuşmalar yapardı. Ben ise her zaman 'Bir dakika arkadaşlar bu ciddi bir iş' derdim yani bir anlamda piknikteki kokarca gibiydim. Trump'ın beni kovacağını hiç düşünmemiştim. Sadece, bilirsiniz, Donald Trump" ifadelerini kullandı.

"BAŞIM BELAYA GİRDİ"

Trump'la çeliştiği için 'başının belaya girdiğini de söyleyen Fauci, "Çevresindeki insanlar, Trump'la kamuoyu önünde alenen çeliştiğim için sinirleniyordu" ifadelerini kullandı.

Kendisinin ve ailesinin ölüm tehditleri aldığını söyleyen Fauci, "Beni en çok üzen eşimin ve ailemin buna maruz kalmasıydı. Çocuklarımın nerede çalıştıklarını, nerede yaşadıklarını biliyorlardı. Ölüm tehditleri doğrudan çocuklarımın evine geliyordu." dedi.

"2022'DE DE MASKE TAKMAK GEREKEBİLİR"

Amerikan CNN televizyonunda bir programa konuk olan Fauci, 1918'deki grip salgınından bu yana, 102 yıldır görülmemiş bir durumla karşı karşıya olunduğunu hatırlattı.

"İçinden geçtiğimiz gerçekten çok korkunç bir durum" diyen Fauci, 2022'de çok daha fazla insanın aşı olmuş olacağını ve salgına karşı alınan pek çok önlemin sona ereceğini belirtti.

Buna rağmen Amerikalıların maske takmaya devam etmesinin gerekebileceğini dile getiren Fauci, ortaya nasıl varyantların çıkacağına bağlı olarak yeni dozlar gerekebileceğini ifade etti.

ABD'de bugüne kadar yaklaşık 43 milyon kişi aşının ilk dozunu aldı. Yaklaşık 18 milyon kişi de iki doz aşı oldu. Ancak aşı olanlar nüfusun yüzde 15'inden azını oluşturuyor.

FAUCİ'YE GÖRE EN TEHLİKELİ MUTANT TÜRÜ

Fauci, ABC televizyonunda yaptığı açıklamada, mutasyona uğrayan Kovid-19'un Güney Afrika'daki varyantı hakkında henüz çok fazla bilgi olmadığını ve bu türün Kovid-19'un İngiltere'deki mutasyonundan daha "sorunlu" olduğunu belirtti.

Güney Afrika'da Kovid 19'a yakalananların iyileştikten sonra virüsün mutasyon geçiren varyantına yakalandığını belirten Fauci, "Bu da bize, önceki bağışıklığın sizi yeni virüse karşı en azından bu yeni varyanta karşı korumadığını gösteriyor ancak iyi haber şu ki aşı, Güney Afrika mutasyonuna yakalanmayı önlemekte doğal bağışıklıktan daha etkili görünüyor." dedi. 

Kaynak: Haber Global TV

Dr. Anthony Fauci