Dışişleri: Azerbaycan-Ermenistan arasında 4 köyün iadesi uzlaşısı nihai barış yolunda önemli adım

HABER MERKEZİ
Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan Ermenistan
Dışişleri: Azerbaycan-Ermenistan arasında 4 köyün iadesi uzlaşısı nihai barış yolunda önemli adım

Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu tarafından varılan uzlaşma hakkında bir açıklama yaptı. 

Dışişleri BakanlığıAzerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu tarafından varılan uzlaşma hakkında bir açıklama yayınladı. 

Yapılan açıklamada, "Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu’nun 19 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, 30 yıldır işgal altında bulunan dört köyün Azerbaycan’a iadesi ve delimitasyon çalışmalarının devamı konusunda varılan uzlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Doğrudan görüşmeler aracılığıyla kaydedilen bu olumlu gelişme, nihai barış anlaşmasının imzalanması yolunda önemli bir adımdır" dedi. 

VARILAN UZLAŞININ DETAYLARI

Ermenistan, 1. Karabağ Savaşı'nda işgal ettiği 4 köyün Azerbaycan'a iadesini kabul etmişti.

Mutabakata göre, Azerbaycan'ın Gazah ili yönündeki sınır, Sovyetler Birliği'nin çöküşü sırasında mevcut olan sınıra uygun belirlenecek. Hat, Bağanis (Ermenistan)-Bağanis Ayrım (Azerbaycan), Voskepar (Ermenistan)-Aşağı Eskipara (Azerbaycan), Kirants (Ermenistan)-Heyrimli (Azerbaycan) ve Berkaber (Ermenistan)-Kızılhacılı (Azerbaycan) köyleri arasından geçecek.

Bu durum, Ermenistan'ın 1. Karabağ Savaşı'nda işgal ettiği Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerini Azerbaycan'a iade edeceği anlamına geliyor.