Diplomatlarda görülen gizemli hastalık 'Havana Sendromu'na Kübalı bilim insanları noktayı koydu!

ABD
Diplomatlarda görülen gizemli hastalık 'Havana Sendromu'na Kübalı bilim insanları noktayı koydu!

Küba'da görev yapan Amerikalı diplomatlar baş dönmesi, kulak çınlaması gibi enteresan şikayetler ile yıllarca doktorlara başvurdu. Kübalı bilim adamları, ABD'nin diplomatların sonik savaş saldırıları nedeniyle hastalandığı yönündeki iddialarının "bilimsel bir kanıtı" olmadığını açıkladı

İlk olarak 2016 yılında, Küba’nın başkenti Havana’da, ABD Büyükelçiliği’nde çalışan personelde ortaya çıkan Havana Sendromu'na herhangi bir tanı koyulamazken, ABD Büyükelçiliği, Küba devletinin kendi personeli üzerinde sonik bir silah denediğini iddia ediyor.

Son olarak ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Vietnam seyahatinde gecikmelere yol açan "Havana Sendromu" isimli gizemli hastalık yeniden gündemde. 

Havana'da bir araya geldikleri panelde düzenlenen basın toplantısında konuşan bilim insanları gizli sonik silah iddialarının bilimsel olarak kabul edilebilir olmadığını ve saldırılara dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmadığını açıkladı.

Küba Nörobilim Merkezi genel müdürü Dr. Mitchell Valdés-Sosa, "Uluslararası basın, halkın kafasını karıştıran ve ABD yetkililerine inanan bilim temeli olmayan açıklamaları yoğun bir şekilde yaymaya devam ediyor" dedi. Bu tür iddiaların Küba ile ABD arasındaki ilişkilerin çözülmesine engel teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.

Diplomatların saldırıya uğradığına “inanan” dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 2018'de CIA ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin hastalıkları araştırırken ABD'nin Havana'daki diplomatik varlığını azaltmıştı. ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri (NASEM) Aralık 2020'de vakaların arkasındaki "en makul" açıklamanın "yönlendirilmiş, darbeli radyo frekansı enerjisi" olduğu sonucuna varmış, ancak Dışişleri Bakanlığı tarafından ortaya koyulan rapor diğer olasılıkları saf dışı bırakmıştı. Dışişleri Bakanlığı araştırmayı reddederek, Küba'daki diplomatların saldırıya uğradığına inanmaya devam ediyor. 

 

ABD VE KANADA BÜYÜKELÇİLİK ÇALIŞANLARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Kanada'nın Havana Büyükelçiliğinde görevli personelde, 2017 ilkbaharında "Havana Sendromu" olarak adlandırılan gizemli rahatsızlığın yol açtığı baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülmeye başlanmıştı.

ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğinde görevli 21 kişide de benzer şikayetler görülmüş, Washington yönetimi Eylül 2017'de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmişti.

Ülkedeki diplomatik personel ve aileleri, baş dönmesi, denge ve duyma kaybı, anksiyete ve "bilişsel sis" diye nitelendirdikleri semptomları bildirmeye başladı.

Bu kişiler, bir anda çevredekilerin duymadığı şekilde gürültüler duyduklarını ve ardından baskı ve titreme hissettiklerini belirtti.

Küba'da görevliyken gizemli rahatsızlığa yakalanan Kanadalı diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. Küba hükümeti, ülkede görevli ABD'li diplomatların maruz kaldığı öne sürülen gizemli sonik saldırı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Küba ABD havana sendromu