'Dikkat parlamentoda bebek var!' Dünya ikiye bölündü...

İngiltere Yaşam Haberleri Web Özel
'Dikkat parlamentoda bebek var!' Dünya ikiye bölündü...
Milletvekili Stella Creasy, Avam Kamarası'ndaki oturuma bebeğiyle geldiği için ikaz edilmişti. Kaynak: Reuters

Milletvekillerinin meclis oturumlarına bebekleriyle gelmesi tartışmaları büyüyor. En son İngiliz Parlamentosu'nun Avam Kamarası milletvekillerinden Stella Creasy'ye yapılan ikaz, meselenin iyice büyümesine neden oldu. Parlamenterler arasında mecliste bebeği destekleyenler de var, desteklemeyen de...

İngiltere'de parlamento yetkilileri, anne milletvekillerinin parlamento oturumlarına bebeklerini getirip getiremeyeceği meselesini tartışıyor. Tartışmanın odağındaki milletvekili Stella Creasy ise, "geri kalmış kuralların" parlamentoyu aşağı çektiğini söylüyor.

İngiliz milletvekili Stella Creasy, geçtiğimiz yıl Kasım ayında parlamentodaki bir oturuma oğlu ile katılmıştı. Creasy'nin önceki gün bu konuda ikaz alması ciddi tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı milletvekilleri kuralların değiştirilmesi ve bebeklerin oturumlara gelmesinin önüne geçilmesi meselesinin yeniden görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Önceki gün yayımlanan rapora göre, kural komitesi, milletvekillerinin gözlemleme, dahil olma ve konuşma gibi konularda daha etkili olabilmeleri amacıyla "uzun zamandır yürürlükte olan" bebeklerin oturumlara alınmaması uygulamasının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Stella Creasy söz konusu açıklama üzerine, yasağın taze annelerin politika ve ebeveynliği birlikte yürütme çabalarına zarar vereceğini aktardı.

Creasy aldığı uyarı hakkında yaptığı yazılı açıklamasında, "Geri kalmış kuralları ve çocuklu kadınlara yaklaşımlarıyla parlamentoyu aşağı çektiklerinin ve bu anlayışlarının modernize edilmesi gerektiğinin farkında değiller" ifadelerine yer verdi.

Bazı milletvekillerinin bebeklerin dikkat dağıtığı yönündeki şikayeti ve Creasy ile destekçilerinin tepkisi üzerine Avam Kamarası Sözcüsüne bu kuralı gözden geçirmesi talep edildi. Hatta muhafazakar bir milletvekili mecliste "bebeklere yer olmadığını" vurguladı.

'Dikkat parlamentoda bebek var!' Dünya ikiye bölündü... - Resim : 1
Stella Creasy Kaynak: Instagram

TARTIŞMALAR SADECE İNGİLTERE'DE SÜRMÜYOR

Kurumların annelerin "uzun zamandır erkeklerin baskın olduğu" dünya siyasetinden uzak tutulmasını engelleyecek kurallar alması için son yıllarda yoğun mücadelelerin yürütüldüğü tek ülke İngiltere değil. 

Benzer tartışmalar, 2018 yılında Alman milletvekili Madeleine Henfling'in 6 haftalık oğluyla meclisten kovulması ve 2019'da Danimarkalı milletvekili Mette Abildgaard'a bebeğinin mecliste istenmediğinin söylenmesi üzerine de yaşanmıştı.

Öte yandan, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de 2018'de BM Genel Kurulu'na bebeğiyle geldiğinde dikkatleri üzerine toplamıştı. Andern, suikast sonucu öldürülen Pakistan Başbakanı Benazir Bhutto'dan sonra görevdeyken doğum yapan ikinci başbakan.

Yine 2018 yılında, ABD'li Senatör Tammy Duckworth'ün de oy kullanmak üzere 10 günlük bebeğiyle Senatoya gelmesiyle ABD Senatosu'na tarihte ilk kez bir bebeğin girişine izin verilmişti.

"BAZI FARKINDALIK EKSİKLİKLERİ MEVCUT" 

Avam Kamarası'nda Perşembe günü yayımlanan raporda, 2018'den beri milletvekillerinin "bazı durumlarda" bebeklerini "aksamalara neden olmayacak şekilde" oturumlara getirebildikleri ifade edildi.

Ancak bu durumunun "Avam Kamarasının uygulamaları ile kılavuzunda bazı boşluklara ve kafa karışıklıklarına yol açtığı" kaydedildi. Açıklamada, milletvekillerinin "ihtiyatlı olarak kullanabilecekleri" takdir yetkilerine sahip olduklarına dikkat çekildi.

Kuralların tamamen net olmadığının kabul edildiği raporda, ayrıca "kılavuzda da bazı farkındalık eksikliklerinin bulunduğuna" vurgu yapıldı.

Creasy, yaşanan olayın ardından hayal kırıklığına uğradığını belirterek, kadınların siyasete dahil olmasının teşvik edilmesi amacıyla daha uygun annelik desteklerinin hayata geçirilmesi için faaliyetler başlattı.

Mevcut durumda Avam Kamarası'nda 225 kadın milletvekili yer alıyor.

Doğum yapan parlamento üyelerine 6 aya kadar vekaleten oy kullanma başta olmak üzere çeşitli haklar ve ödemeler sunuluyor. Fakat, bu durumun milletvekillerinin seçmenlerinin çıkarlarını temsil etme konusunda yetersiz olabileceği yönünde eleştiriler söz konusu.

Creasy, "Değişim yalnızca statükonun dışında düşünebilmeye başladığımızda gelecek" dedi. 

 "YENİDOĞANLAR EN AZ 2-4 SAATTE BİR EMZİRİLMELİ"

Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) de dahil olmak üzere birçok sağlık kuruluşu, yeni doğan bebeklerin en az 2-4 saatte bir beslenmesini, hatta bazı durumlarda bebeklerin saat başı emzirilmesini tavsiye ediyor. CDC, bir yaşından küçük bebeklerin 24 saatte 8 ila 12 kere emzirilmesinin öneminin altını çiziyor.

Her geçen gün daha çok sayıda anne, uygun çocuk bakımına erişebilecekleri ve gelirlerini artırabilecekleri iş imkanları arıyor.

Hatta Mart 2019'da Amazon'da çalışan bir grup anne, şirketi çocuk desteği sunma konusunda uyardıkları bir bilgilendirme toplantısı organize etmişti. Uzmanlar, annelere bebek desteği ödemesi ve kreş gibi yardımlar sunulmasının kadınların iş hayatına daha çok katılmasını sağlayacağını belirtiyor.

Kaynak: The Washington Post, americanprogress.org

Kaynak: Web Özel

İngiltere Avam Kamarası Parlamento