Dikkat çeken gelişme! Biden'ın yemin töreninde görevli 12 Ulusal Muhafız görevden alındı

ABD Joe Biden
Dikkat çeken gelişme! Biden'ın yemin töreninde görevli 12 Ulusal Muhafız görevden alındı

ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın yemin töreninde görevli olan 12 Ulusal Muhafız personeli "aşırı sağ gruplar" ile bağlantıları oldukları gerekçesi ile görevden alındı.

ABD’de seçilmiş Başkanı Joe Biden’ın yemin törenine saatler kala, törende görevli olan 2 Ulusal Muhafız personeli görevden alındı. ABD ordusu yetkilisi ve üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisi Savunma Bakanlığı medya düzenlemeleri nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla ABD basınına yaptığı açıklamada, 2 Ulusal Muhafız personelinin 'aşırı sağ gruplar' ile bağlantıları olduklarının tespit edildiğini belirtti. Yetkililer, Biden aleyhine bir komplonun ise bulunamadığını ifade etti.

ABD’de seçilmiş Başkanı Joe Biden’ın yemin törenine saatler kala, görevden alınan Ulusal Muhafız personeli sayısı 12’ye yükseldi. Ulusal Muhafız Bürosu Başkanı General Daniel R. Hokanson yaptığı açıklamada, başkent Washington DC'de yarın yapılması planlanan yemin töreninde görevli 12 Ulusal Muhafız personelinin görevden alındığını belirtti. Hokanson, uygunsuz yorumları ve paylaşımları nedeni ile 2 personelin, yapılan inceleme sürecinde şüpheli davranışları nedeniyle 10 personelin daha görevden alındığını aktardı. Hokanson, görevden alınan personeller hakkında ayrıntı vermedi.

General Hokanson, 25 bin Ulusal Muhafızın törende görev alacağını dikkat çekerek, sadece 12 kişinin görevden alındığını belirtti. Hokanson, endişeli olmadıklarını ifade ederek, "Daha önce de belirttiğim gibi, bu iş sona erene kadar doğru şeyi yaptığımızdan emin olmak istiyoruz" dedi.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman ise yaptığı açıklamada, inceleme sürecinin yürürlükte olduğunu yineleyerek, "Gerçek incelemeye ve ortak kuruluşların bulduklarına girmek istemiyorum, ancak bilgilerin çoğu, genel olarak belirtildiği gibi, Kongre binasında meydana gelen olaylarla veya birçok insanın sahip olduğu endişelerle ilgisiz. Bunlar, geçmişte herhangi bir şüpheli davranışı veya sadece aşırılıkla ilgili olmayan, şüpheli davranışla herhangi bir potansiyel bağlantıyı tanımlayan incelemelerdir" ifadelerini kullandı.

GİZLİ SERVİS AÇIKLAMA YAPMADI

Ulusal Muhafız Bürosu konu hakkında açıklama yapmayarak, konu hakkındaki soruları ABD Gizli Servisine yönlendirdi. Gizli Servis tarafından yapılan açıklamada, operasyonel güvenlik nedeniyle, yemin töreninde görevli olan personelin soruşturma sürecini veya sonucunu paylaşılamayacağı belirtildi. Servis, personellerin törendeki görevlerinden alınıp alınmadığı konusu hakkında yorum yapmayı reddetti.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Biden’ın yemin töreninde görev alacak 25 bin Ulusal Muhafız hakkında güvenlik soruşturması başlatmıştı. FBI’ın soruşturmayı Ulusal Muhafızlar içerisinde tören sırasında sabotaj ve saldırı düzenleyebilecek Trump fanatikleri olabileceği endişesi ile başlattığı öne sürülmüştü.

117 ASKERİ ARAÇ WASHINGTON'A SEVK EDİLDİ

Devir teslim töreninde güvenliği sağlamak amacıyla, Acworth kentinden hareket eden 117 askeri aracı taşıyan tren, Georgia eyaletinden geçerken görüntülendi.

6 OCAK KANLI KONGRE BASKINI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'daki mitingi sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre'ye girdi. Kongre binası önünde Trump destekçileriyle polis arasında arbede yaşandığı görüldü. Polisin Kongre'nin de içinde bulunduğu kompleksteki bazı binaları boşalttı. Kongre binasının dışında gerginlik ve arbede yaşanırken, içeride ise başkanlık oylaması yapılıyor. ABD Senatosu bugün Joe Biden'ın başkanlığını onaylamak için toplanmıştı. Trump mitinginde, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerini Demokrat Partili Joe Biden'ın kazandığını reddederek, asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmişti. ABD Kongresinin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla yaşanan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralanmıştı.

 

Kaynak: İHA

Joe Biden