DeSantis başkan adayı olabilecek mi? Trump'a dişli rakip...

ABD donald trump
DeSantis başkan adayı olabilecek mi? Trump'a dişli rakip...
Florida Valisi Ron DeSantis Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarından biri. Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken Cumhuriyetçi Parti'nin lideri konumundaki eski ABD Başkanı Donald Trump'un rakipleri arasında Florida Valisi Ron DeSantis'in adı öne çıkıyor. Peki kim bu Ron DeSantis? DeSantis, Trump'ı geçip Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olabilecek mi?

ABD Başkanlık seçimleri 2024 yılında yapılacak. ABD'nin en büyük iki siyasi gücünden biri olan Demokratik Parti de adaylık ibresi şu anki ABD Başkanı Joe Biden'i gösterirken, Cumhuriyetçi Parti'de ise ABD eski Başkanı Donald Trump ağır basıyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti'de tek aday Trump değil. Trump'ın Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında, Larry Elder, Nikki Haley, Asa Hutchinson, Vivek Ramaswamy ve Tim Scott gibi rakipleri bulunuyor.

Bunun yanında geçtiğimiz günlerde ise Florida Valisi Ron DeSantis de Cumhuriyetçi Parti'den başkan adaylığı yarışına dahil olacağını duyurdu. Şu an itibariyle, DeSantis, 2024 yarışmasında eski Başkan Donald Trump'ın en güçlü Cumhuriyetçi rakibi olarak kabul ediliyor ancak birçok seçmen 44 yaşındaki valiyi daha yeni tanımaya başlıyor.

DeSantis başkan adayı olabilecek mi? Trump'a dişli rakip... - Resim : 1
Ron DeSantis, geçtiğimiz günlerde adaylığını duyurdu. Fotoğraf: Reuters

RON DE SANTİS KİMDİR? 

1978 yılında Florida'da doğan DeSantis, İtalyan göçmeni ve mavi yakalı bir aileden geliyor. Annesi Karen DeSantis bir hemşire iken babası Roland Daniel DeSantis, TV'leri için reyting ölçer cihazları kuran bir teknisyen olarak çalışıyordu. DeSantis, genç yaşlarında göze çarpan bir beyzbol oyuncusuydu. Florida'daki Dunedin lisesinde beyzboldaki başarısından söz ettirirken, daha sonra eğitim aldığı Yale Üniversitesi'nde takım kaptanı oldu.

Yale Üniversitesi'nde mezun olduktan sonra bir süre öğretmen olarak çalışan DeSantis, daha sonra gittiği Harvard Üniversitesi'nde iken ABD Donanması'nda görev almaya hak kazandı. Donanma Başsavcılığı'na atanan DeSantis ve daha sonra Küba'da bulunan Guantanamo Körfezi gözaltı kampındaki tutuklularla çalışmak üzere Guantanamo Ortak Görev Gücü'nde görevlendirildi. Ayrıca ABD özel kuvvetlerinde hukuk danışmanı olarak görev yaptı ve 2007'de Irak'ta görevlendirildi. Ardından 2010 yılında ordudan terhis olana kadar Florida'da ABD Başsavcılığı Özel Yardımcısı görevinde bulundu. 

VALİLİK KARİYERİ... 

2012'de ABD Temsilciler Meclisi'ne giren DeSantis, 2018'de Florida Valisi olarak seçildi. Valilik görevi sırasında basında sık sık gündeme gelen DeSantis, eyalette silah sahibi olmayı kolaylaştıran yasaları imzalarken, okullarda cinsel yönelimin tartışılmasını yasaklayan ebeveyn hakları yasasını imzaladı. Bunun yanında kürtajı kısıtlayan bir yasaya da imzasını attı. Florida'nın en büyük şirketlerinden biri olan Disney'in ebeveyn hakları yasasına karşı çıkmasının ardından Florida Valisi'nin bu şirket ile yaşadığı polemik basında uzun bir süre yer aldı.

DeSantis'in müttefikleri, 2024 başkanlık seçimleri için onun Trump'tan daha iyi bir aday olduğunu iddia ediyor. Sadece altı ay önce, DeSantis Florida'daki seçimi çarpıcı bir şekilde yüzde 19 farkla kazandı. Diğer eyaletlerde Cumhuriyetçi adaylar genellikle seçimi başa baş götürürken DeSantis'in elde ettiği bu zafer göze çarptı. Hatta Florida'da bile on yıllardır hiçbir vali seçimi bu kadar büyük bir farkla kazanamamıştı. DeSantis Florida eyaletinde rakip Demokratik Parti'nin kalesi olarak görülen Miami'deki Dade ilçesini bile kazandı.

DeSantis başkan adayı olabilecek mi? Trump'a dişli rakip... - Resim : 3
ABD eski Başkanı Donald Trump. Fotoğraf: Reuters

TRUMP'A ALTERNATİF OLABİLECEK Mİ? 

Tabii ki, bu başarının ulusal sahneye yansıyıp yansımadığı belli değil. ABD'de seçmenler genellikle vali seçimlerini başkanlık seçimlerinden farklı görebiliyorlar. Yine de DeSantis, arka arkaya seçimlerde istediği sonuçları alamayan Cumhuriyetçi Parti lideri Trump'a alternatif olarak öne çıkıyor. DeSantis'in kampanyasını hazırlayan ekip ise onu 'Savaşan ve kazanan muhafazakar bir lider' olarak tanımlıyor. Yine de Cumhuriyetçi partili delegeler Trump'u başkan adayı olarak seçebilir. Yapılan bir ankete göre başkan adaylığı yarışında parti içerisinde Trump yüzde 38 gibi oldukça büyük bir farkla DeSantis'in önünde gözüküyor.

Trump ise son zamanlarda rakibine adeta yükleniyor. Bunun nedeni büyük ölçüde Trump ve ekibinin DeSantis'in Cumhuriyetçi adaylığı için tek meşru tehdidi olabileceğine inanması. Trump, mitingleri sırasında DeSantis'in sadakatini sorgular. Trump, ücretli reklamlarda ve sosyal medya paylaşımlarında DeSantis'i sıkça hedef alıyor. Ayrıca Trump çeşitli alaycı takma adlar kullanarak DeSantis'i küçük düşürmeye çalışmaktan da geri kalmıyor.

Kaynaklar: AP, BBC 

 

Kaynak: Web Özel

Donald Trump Trump Ron DeSantis ABD Cumhuriyetçi Parti Florida