Depremden 5 gün sonra enkaz altından 90 yaşında bir kadın kurtarıldı

Ajans Bizim
Deprem Japonya
Depremden 5 gün sonra enkaz altından 90 yaşında bir kadın kurtarıldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Yıkıcı bir depremin Japonya'nın merkezini vurmasından beş gün sonra 90'lı yaşlarında bir kadın enkaz altında canlı olarak bulundu.

Kurtarma görevlileri kadını Suzu kasabasındaki iki katlı bir binanın enkazında bularak kurtardılar. 

7.5 büyüklüğündeki deprem Pazartesi günü Japon Denizi kıyısını vurdu ve uzak Noto yarımadasındaki kasabaları dümdüz etti. 120'den fazla kişinin öldüğü teyit edilirken 200 kişi de kayıp.

Yomiuri Shimbun gazetesine göre, iki kadının canlı canlı gömüldüğünün öğrenilmesinin ardından Suzu kasabasına 100 kurtarma görevlisi gönderildi.

Yerel polis kaynaklarına atıfta bulunan gazete, yaşlı kadının tepki verdiğini ancak soğuktan muzdarip olduğuna inanıldığını bildirdi. Haberde, kurtarma ekiplerinin aynı bölgede 40 yaşlarında bir kadını da dolaşım ve solunum sisteminden sıkıntılı bir durumunda bulduğu belirtildi.

Bir kurtarma operasyonunun ilk 72 saatlik süre kritik olarak kabul ediliyor. Çünkü bu süreden sonra insanları canlı bulma şansı önemli ölçüde düşüyor. İki kadın bu süre dolduktan günler sonra bulundu.

Japonya ordusu kurtarma operasyonları için helikopterler kullanıyor ve birçok yol kapalı olduğu için izole bölgelere malzeme ulaştırıyor.

Kamu yayıncısı NHK'ya göre, kurtarma çalışmaları depremin vurduğu bazı bölgelerde Pazar günü için tahmin edilen yağışlı hava nedeniyle sekteye uğrayabilir, yetkililer az miktarda yağmurun bile daha fazla toprak kaymasını tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Yetkililer ayrıca Pazar günü soğuk bir hava dalgasının beklendiğini ve bunun depremin vurduğu Ishikawa vilayetinin dağlık bölgelerinde Pazartesi gününe kadar kar yağışı getirebileceği uyarısında bulundu.

30,000'den fazla insan hükümet geçici barınma merkezlerine yerleştirilmiş durumda. 

Ishikawa'da yaklaşık 23.200 hane elektriksiz ve 66.400'den fazla hane de akan sudan yoksundu.

Ishikawa Valisi Hiroshi Hase bir afet yönetimi toplantısı sırasında vilayetin "son derece ciddi durumlarla" karşı karşıya olduğunu söyledi. Ayrıca, "birçok su borusunda çatlaklar olduğu için" akan suyun yeniden sağlanmasının uzun zaman alacağı uyarısında bulundu.

Bazı hastaneler ile yaşlı ve engellilerin bakımına yönelik tesisler de elektrik ve su kaybına uğradı.

Japonya dünyanın sismik açıdan en aktif ülkelerinden biri ve 2020'nin sonundan bu yana Noto çevresinde aktivite artıyor. Son üç yılda bölgede 500'den fazla küçük ve orta ölçekli deprem meydana geldi.