DEAŞ lideri Bağdadi öldürüldü mü? Bağdadi kimdir kaç yaşındadır?

DEAŞ lideri Bağdadi öldürüldü mü? Bağdadi kimdir kaç yaşındadır?

ABD Başkanı Donald Trump, DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurdu. Rusya ise "Doğrudan delil gösterin" açıklamasında bulundu. Peki yıllardır aranan Bağdadi kimdir? İşte Bağdadi'nin hayatı

ABD Başkanı Trump'ın öldürüldüğünü açıkladığı DEAŞ lideri Bağdadi'nin hayatı merak konusu oldu. Peki dünyanın en tehlikeli isimlerinden biri olan Bağdadi kimdir? İşte Bağdadi'nin hayatı

TRUMP: BİR KÖPEK GİBİ ÖLDÜ

ABD Başkanı Donald Trump, "Terör örgütü DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi öldürüldü. Bağdadi çıkışı olmayan bir tünele girdi ve ağlayarak öldü. Bağdadi vahşi bir şiddet yanlısıydı ve vahşet içinde hayatını kaybetti. Bir ürkek olarak, kaçarak hayatını kaybetti" dedi.

"Bağdadi en önemli ulusal güvenlik önceliğimizdi" diyen Trump, "DEAŞ'ın lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. İntihar yeleğini patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdü" diye konuştu. Trump konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir köpek gibi bir korkak gibi öldü. Artık dünya daha güvenli bir yer. Yaklaşık bir kaç haftadır takip ediyorduk. Sürekli fikir değiştiriyordu, sonunda orada olduğunu öğrendik. Bulunduğu yerde tüneller olduğunu ve biri hariç çıkmaz olduğunu da biliyorduk. O tünelde de kontrol sağlamıştık, 8 helikopterle indik bölgeye. Birçok savaşçı da karadan girdi, bubi tuzakları olduğu için duvarları patlatarak ilerlediler."

DEAŞ lideri Bağdadi öldürüldü mü? Bağdadi kimdir kaç yaşındadır? - Resim : 1

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

ABD'nin, DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğü açıklamasını değerlendiren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Washington'a, Bağdadi'nin Nusra'nın kontrolündeki topraklarda bulunduğuna dair doğrudan delil sunma çağrısını yaptı. Konaşenkov "Bağdadi'nin öldürülmesine yönelik operasyonda yer aldıklarına dair çelişkili açıklamalar yapan ülke sayısının artması, operasyonun gerçekliği ve başarısıyla ilgili şüphe uyandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İRAN: DEAŞİZM'İN SONU OLMAYACAKTIR

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii ise DEAŞ elebaşı Ebubekir Bağdadi'nin ölü ele geçirilmesine ilişkin, "Bin Ladin'in ölümüyle terörün kökü kurutulmadığı gibi Bağdadi'nin ölümü de DEAŞİZM'in sonu olmayacaktır." açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN: DÖNÜM NOKTASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "DEAŞ elebaşının öldürülmesi terörizmle ortak mücadelemizde bir dönüm noktası teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin terörle mücadelede en ağır bedelleri ödeyen ülkelerden biri olduğunu belirten Erdoğan, "DEAŞ, PKK/YPG ve diğer terör örgütleriyle mücadelede en ağır bedeli ödeyen Türkiye, bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyor. İttifak ruhu çerçevesinde terörizme karşı kararlı bir mücadelenin tüm insanlığa barış getireceğine eminim."  diye konuştu.

DEAŞ lideri Bağdadi öldürüldü mü? Bağdadi kimdir kaç yaşındadır? - Resim : 2

BAĞDADİ KİMDİR?

İbrahim Avad İbrahim el-Bedri yani Ebu Bekir el-Bağdadi, 1971 yılında Irak'ın Samarra kentinde, alt orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ailesi dindarlığıyla biliniyordu. Bağdadi gençlik yıllarında Kuran-ı okuma konusunda tutkuluydu. Bağdadi için şeriat kurallarına riayet de çok önemliydi. Bağdadi üniversite eğitimi için ilahiyat alanını seçti.

1996'da Bağdat Üniversitesi'nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu. Bağdadi, daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi'nde Kuran çalışmaları alanında 1999'da yüksek lisans, 2007'da doktorasını tamamladı. 

Bağdadi lisans eğitiminin ardından 2004 yılına kadarki dönemi Bağdat'ın Tobçi mahallesinde, iki eşi ve altı çocuğuyla birlikte geçirdi. Yerel bir camide mahallenin çocuklarına Kuran okuyordu. Aynı zamanda caminin futbol takımının yıldızıydı. 

Irak'ın 2003'te ABD öncülüğündeki güçler tarafından işgalinden birkaç ay sonra Bağdadi, Ceyş Ehl el-Sünni ve el-Cemah adlı isyancı örgütün kurulmasına yardım etti. ABD güçleri Şubat 2004'te Bağdadi'yi Felluce kentinde tutukladı ve 10 ay boyunca kalacağı, Bucca Campı'ndaki tevkif merkezine götürdü.  Tutukluk sürecinde Bağdadi, kendini dini konulara adadı, Cuma hutbesi okudu, mahkumlara namaz kıldırdı ve onlara dersler verdi.

Bağdadi, 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti. Nusra Cephesi liderleri birleşmeye karşı çıktı ve el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri’ye durumu iletti. 2013 yılında El-Cezire’ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı. Fakat DEAŞ emiri Ebu Bekir el-Bağdadi bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye’deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Raporlara göre Nusra Cephesi’ne bağlı yabancı militanların %80’ini kontrolü altına aldı.

4 Ekim 2011’de ABD Dışişleri Bakanlığı Bağdadi’yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. 5 Kasım 2014’te Forbes’in “Dünyanın En Güçlü İnsanları” listesine girdi.

DEAŞ lideri Bağdadi öldürüldü mü? Bağdadi kimdir kaç yaşındadır? - Resim : 3

Bağdadi DEAŞ