Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Recep Tayyip Erdoğan NATO
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'daki kritik NATO Liderler Zirvesi'nde yoğun diplomasi trafiği gerçekleştirdi. Erdoğan, birçok liderle zirve kapsamında bir araya geldi.

Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından dünyanın gözünün çevrildiği NATO Zirvesi başladı. NATO ülkelerinin liderleri Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesinde bir araya geldi.

NATO'nun devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'nda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Finlandiya, bir NATO Zirvesine ilk kez tam üye olarak katılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu ilk zirve toplantısına katılmasından dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Liderler Zirvesi'nde diplomasi trafiği - Resim : 1

NATO ülkelerinin liderlerinin bugün önemli kararlara imza atacaklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin artırılacağını, bunun Ukrayna'yı ittifaka daha yakın hale getireceğini, NATO'nun yeni savunma planlarının onaylanacağını ve daha iddialı savunma yatırımı üzerinde uzlaşılacağını bildirdi.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında yoğun diplomasi trafiği gerçekleştirdi. Erdoğan ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Görüşmede ikili ilişkiler, terörle mücadele, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci ile İsveç’in NATO üyeliği konuları ele alındı. Erdoğan ardından, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüştü.

Erdoğan-Sunak görüşmesinde Karadeniz Tahıl Anlaşması da görüşüldü. İki lider anlaşmanın uzatılması konusunda mutabık kaldı. Erdoğan, Zelenski’nin Türkiye ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Bu görüşmenin ardından Erdoğan, Litvanya'daki NATO Zirvesi kapsamında Kanada Başbakanı Trudeau ile bir araya geldi.

Heyetlerin de katıldığı görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, Litvanya'daki NATO Zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meloni'nin ardından Litvanya'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Erdoğan, akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden ile de bir araya gelecek. 

Kaynak: AA

Recep Tayyip Erdoğan NATO Liderler Zirvesi