Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde tartışmışlardı! Sırp üye Dodik'in görevden alınması çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraybosna'da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bir araya gelmiş, burada Bosnalı başkanlar bir anda tartışmaya başlamıştı. Konseyin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, konseyin çalışmalarına engel olan Sırp üye Milorad Dodik'in görevden alınmasını talep etti

Dzaferovic, başkent Saraybosna'da Bosnalı Sırp lider Dodik'in de katılımıyla düzenlenen konsey toplantısının ardından yaptığı açıklamada, uluslararası toplum ve "Bonn Yetkilerine" sahip Yüksek Temsilci'ye, tüm kararları boykot ederek konseyin işleyişine zarar veren Dodik'i görevden alması çağrısında bulundu.

Dodik'in, Devlet Başkanlığı Konseyi toplantısında çoğu dış politika ile ilgili olan gündem maddeleri için karşı oy kullandığını aktaran Dzaferovic, toplantıda hiçbir kararın alınamadığını ifade etti.

Toplantıda ancak uzlaşmaya gerek duyulmayan iki maddenin kabul edildiğini belirten Dzaferovic, kurumun bu şekilde işleyemeyeceğini ve söz konusu boykotun yol açacağı zararın çok büyük olduğunu vurguladı.

Dodik'in kendi görevlerini de yerine getirmediğine işaret eden Dzaferovic, uluslararası toplum ve Yüksek Temsilcilik Ofisi'nden bu konuda tepki göstermesini istedi.

Bosna'daki savaşı (1992-1995) sonlandıran Dayton Anlaşması'nın sağladığı dengeye dikkat edilmesi gerektiğini savunan Dzaferovic, "Dodik ya politikasını değiştirip yapıcı adımlar atacak ya da politika sahnesinden çekilmek zorunda kalacak. Kendisi ülkeyi tehlike altına sokarak Dayton Anlaşması'nı da tehlikeye soktuğunu bilmeli. Kendisi aynı zamanda Dayton ile teşkil edilen unsurları, yani entiteleri de tehlike altına sokuyor." dedi.

Bosnalı Sırp siyasetçiler, eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun, "soykırımın inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa" çıkartmasının ardından devlet kurumlarının işleyişini durdurma ve boykot kararı almıştı.

Inzko'nun 23 Temmuz'da "Bonn Yetkilerine" dayanarak çıkarttığı yasa, ülkenin resmi gazetesinde yayımlanarak 28 Temmuz'da yürürlüğe girmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE YAPILAN BASIN TOPLANTISINDA CANLI YAYINDA TARTIŞTILAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki temasları kapsamında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle geçtiğimiz gün bir araya geldi. Erdoğan, Devlet Başkanlığı binasında yapılan görüşmenin ardından, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Başkanı Zeljko Komsic, Konseyin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ve Sırp üye Milorad Dodik ile ortak basın toplantısı düzenledi. Ancak basın toplantısı bir anda Bosnalı başkanların kameralar karşısında yaptığı siyasi yapı tartışmasına sahne oldu. Bosnalı liderler kameralar karşısında tartışmaya başladı. 

Bosna Hersek'te savaşı bitiren Dayton Anlaşması'yla şekillenen yönetim yapısına dair Başkanlık Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik, "Bosna Hersek bloke olmuştur. Dayton Anlaşması da onun getirdiği yüksek temsilcilik makamı da yasal değildir" dedi. Konseyin Hırvat ve Sırp üyeleri Dodik'in bu sözlerine tepki göstererek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleşen basın toplantısının bir reyting malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini söylediler. 

 

BOSNA HERSEK YÜKSEK TEMSİLCİLİĞİ NEDİR?

Dayton Barış Anlaşması ile oluşturulan Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği, uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış anlaşmasının uygulanmasını denetliyor. Yüksek Temsilcilik aynı zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararası kurumların etkinliklerini de koordine ediyor.

Her yıl Birleşmiş Milletlere Bosna Hersek'teki gelişmeler ve sorunlarla ilgili rapor da sunan Yüksek Temsilci, "Bonn Yetkileri" olarak bilinen geniş yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa da çıkartabiliyor.

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan Saraybosna Bosna Hersek Sefik Dzaferovic Milorad Dodik