Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek'teki basın toplantısı canlı yayında üçlü yönetim krizine sahne oldu

Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'teki temasları kapsamında Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Konseyin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ve Sırp üye Milorad Dodik ile bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlenirken canlı yayında gerilim yaşandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki temasları kapsamında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bir araya geldi. Erdoğan, Devlet Başkanlığı binasında yapılan görüşmenin ardından, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Başkanı Zeljko Komsic, Konseyin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ve Sırp üye Milorad Dodik ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile basın toplantısı düzenler

Ancak basın toplantısı bir anda Bosnalı başkanların kameralar karşısında yaptığı siyasi yapı tartışmasına sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile basın toplantısı düzenlerken, Erdoğan'ın konuşmasından sonra sıra Bosnalı liderlere geldi. Ancak soru cevap kısmında bir anda konu, Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerinden çıkarak Bosna Hersek'in yönetim yapısına dair yıllardır devam eden tartışmaya geldi. Bosnalı liderler kameralar karşısında tartışmaya başladı. 

Bosna Hersek'te savaşı bitiren Dayton Anlaşması'yla şekillenen yönetim yapısına dair Başkanlık Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik, "Bosna Hersek bloke olmuştur. Dayton Anlaşması da onun getirdiği yüksek temsilcilik makamı da yasal değildir" dedi. Konseyin Hırvat ve Sırp üyeleri Dodik'in bu sözlerine tepki göstererek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleşen basın toplantısının bir reyting malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini söylediler. 

DAYTON ANLAŞMASI

14 Aralık 1995'te imzalanan Dayton Anlaşması, Bosna Hersek'te 3 yıl süren savaşı sona erdirdi. Ancak ülkeyi siyasi bir düğümle baş başa bıraktı. Dünyadaki en karmaşık yönetim yapılarından birine sahip Bosna Hersek'te tüm etnik kesimleri temsilen devlet başkanı da, bakanlar da 3 tane iken, hepsinin üzerinde ise uluslararası toplumun seçtiği bir yüksek temsilci var. Sırplar ise bu temsilcinin varlığına karşı çıkarken, Boşnak ve Hırvatlar ülkede istikrar sağlanmadan makamın kaldırılmasına karşı çıkıyor. 

Erdoğan ile yapılan görüşmeden büyük memnuniyet duyduklarına işaret eden Komsic, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Erdoğan'ın Bosna Hersek'in gerçek dostu olduğunu birçok kez kanıtladığını ifade etti. Komsic, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konulara da değindiklerini belirterek, "Bir sonraki Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü toplantısının Bosna Hersek'te düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu toplantılar, bir serinin devamıdır ve ortak kanaatimize göre; bu toplantılar bu bölgedeki istikrarın sağlanması ve ilişkilerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır." diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek Sefik Dzaferovic Milorad Dodik