Cumhurbaşkanı Erdoğan, Füzuli Havalimanı'nın açılışı için Azerbaycan'a gidecek

Azerbaycan

Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Karabağ topraklarında inşa ettiği ilk havalimanı Füzuli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle hizmete girecek. Erdoğan, gelecek hafta Füzuli Uluslararası Havalimanı'nın açılış töreni için kardeş ülkeye gidecek.

Destansı mücadeleyle ana vatanına kavuşan Karabağ, şimdi dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Füzuli Uluslararası Havalimanı'nın inşası 1 yıldan kısa sürede tamamlandı. Açılış için büyük gün ise 26 Ekim 2021 olarak belirlendi.

Füzuli Havalimanı'nın açılışı için düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Türkiye, haklı davasında hep arkasında durduğu Azerbaycan'ı bu mutlu gününde de yalnız bırakmayacak.

Temeli 14 Ocak'ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılan Füzuli Havalimanı tam 8 ayda en yüksek uluslararası standartlara uygun olarak inşa edildi.

Havalimanının pisti 3 bin metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde. Bu sayede Boeing 747 gibi geniş gövdeli uçaklar da rahatlıkla iniş kalkış yapabilecek. Apron ise 60 bin metrekare. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Füzuli Havalimanı'nın açılışı için Azerbaycan'a gidecek - Resim : 1

Bakü'den Füzuli Havalimanı'na ilk test uçuşu 5 Eylül'de gerçekleştirildi. İlk yolcular medya temsilcileriydi. 

26 Ekim'de açılacak Füzuli Havalimanı uluslararası uçuşlar da yapılacak ve bu sayede Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ'ın dünyaya açılan kapısı olacak. Bölgedeki turizm potansiyelinin gelişmesine katkı sunması beklenen havalimanıyla Karabağ'ın incisi ve kültür beşiği Şuşa'ya turist kafileleri Füzuli üzerinden taşınacak. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün yaptığı açıklamada “Bugün havalimanını incelerken, mayınlı bir alanda, bu kadar kısa bir zamanda uluslararası havalimanın dünya tarihinde inşa edilmediğini bir kez daha düşündüm. Şuşa'ya giden Zafer Yolu’nu yaptık ve şu anda Füzuli-Şuşa karayolunun inşaatı devam ediyor ve Füzuli-Hadrut, Füzuli-Cebrail, Füzuli-Ağdam kara yollarında çalışmalar sürüyor. Füzuli-Ağdam istikametinde yeni bir yolun temelinin attık. Ağdam'a gelen misafirler ve vatandaşlar Füzuli Uluslararası Havalimanı'nı kullanabilecek. Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ’ın hava kapısıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

şuşa fuzuli havalimanı Azerbaycan cumhurbaşkanı erdoğan İlham Aliyev Karabağ