Çinli ilaç şirketleri hakkında dehşete düşüren iddia: Leopar ve pangolin parçaları...

Çin Vahşi Doğa
Çinli ilaç şirketleri hakkında dehşete düşüren iddia: Leopar ve pangolin parçaları...
Fotoğraf: DepoPhotos

Bir çevre kuruluşu, üç Çinli ilaç üreticisinin ürünlerinde nesli tükenmekte olan hayvanların parçalarını kullandığını iddia ediyor.

Londra merkezli Çevre Araştırma Ajansı tarafından yayınlanan bir rapor, şimdi hisselerini elden çıkarmaları gerektiği konusunda üç firmanın (Beijing Tong Ren Tang group, Tianjin Pharmaceutical group ve Jilin Aodong Pharmaceutical Group) küresel yatırımcılara çağrıda bulundu.

Bu üç şirket, 72 şirketten oluşan bir listede, kâr amacı gütmeyen bir çevre örgütü tarafından (NGO) tehdit altındaki leopar ve pangolinlerin vücut parçalarını 88'den fazla geleneksel Çin tıbbı (TCM) ürününün bileşeni olarak kullandığı iddia edilen şirketler arasında yer alıyor.

Grup, ilaç şirketlerine odaklandı çünkü bu şirketlerin, halka açık oldukları ve web sitelerinde leopar veya pangolin parçalarını içeren ürünleri sergiledikleri görülüyor.

TCM ürünleri, içerik olarak bir dizi farklı hayvan parçası kullanmalarıyla bilinir ve üreticiler, genellikle bu içeriklerin etkinliğini vurgulayarak bunları ürün paketlerinde listelerler.

STK'nın hukuk ve politika uzmanı Avinash Basker, bir basın açıklamasında, "Bu kadar çok sayıda büyük banka ve finans kuruluşunun bu zarar verici sömürüyü etkin bir şekilde desteklediğini görmek özellikle hayal kırıklığı yaratıyor. Tehdit altındaki türleri kullanan TCM üreticilerinden en kısa zamanda ellerini çekmeleri gerekiyor" dedi.

Çinli gruplar konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındılar.

Şirketler ve yatırımcılar

STK, 62 finans kuruluşunun en az birinin bu üç firmaya belirtilmemiş bir miktarda yatırım yaptığını ve bunlar arasında UBS, Deutsche Bank, HSBC Holdings, Citigroup ve BlackRock'ın bulunduğunu bildirdi.

Ajans, Wells Fargo & Co gibi bazı yatırımcıların TCM firmalarına yatırdıkları fonları sattıklarını ya da şirketlerdeki hisselerini elden çıkardıklarını açıkladı.

HSBC Global Asset Management Canada ve Royal Bank of Canada, şirketlere yaptıkları yatırımların pasif veya takipçi fonlarla sınırlı olduğunu belirtirken, UBS, müşterileri adına hisselerini tuttuğunu ajansa bildirdi.

Çevre grubu Deutsche Bank, HSBC Holdings, Citigroup ve BlackRock'un sorularına yanıt vermediğini söyledi.

Aktivist grup, Çin hükümetini nesli tükenmekte olan hayvanların parçalarının iç pazarlarda tüm ticari amaçlar için kullanılmasını yasaklamaya çağırdı.

Çin'in Mayıs ayında yürürlüğe giren değiştirilmiş Yaban Hayatı Koruma yasası, çoğu yabani hayvanın ticaretini gıda olarak yasaklasa da, belirli koşullar altında yetiştirme ve kullanma izinleri hala verilebiliyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Çin ilaç şirketleri leopar pangolin